Üretilecek ilk otomobillerin önümüzdeki yıl yollarda olması bekleniyor.
Araç fiyatlarında büyük bir artış yaşanırken piyasaya çıkacak Togg’un fiyatı da merak konusu. Fakat bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
20 Ekim’de fiyat hakkındaki bir soruya yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Arkadaşlarımız 'piyasaya, bu segmentteki SUV benzinli ve dizel araçlarla rekabet edebilecek bir fiyattan gireceğiz.' diyorlar. Dolayısıyla vatandaşlar fiyatı merak ediyorlarsa şu an söz konusu segmetteki araçlara bakabilirler” dedi.
Varank elektrikli otomobillerde ÖTV’nin yüzde 10’lara kadar düşürüldüğünü de ekledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, yerli ve milli otomobil Togg'un ilk olarak yurt dışında görev yapan büyükelçilere tahsis edileceğini ve sonrasında da 81 ilin valisine verileceğini söyledi.
Mart 2023 tarihinden itibaren satışa çıkacak olan ilk otomobillerin kimlerin olacağına dair bilgiyi Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır açıkladı.
Kacır, ilk otomobillerin büyükelçilere sonrasında da 81 ilin valilerine tahsis edileceğini söyledi.
Anadolu Ajansı’na göre otomobilin özelliklerinin şöyle olması bekleniyor:
- Şarj süresi: Hızlı şarj istasyonuyla 30 dakikada yüzde 80
- Menzil: Pakete göre 300 veya 500 km
- Güç: 200 veya 400 beygir
- Hızlanma: 0-100 km/s pakete göre 7,6 veya 4,8 saniye
Araç 4G ve 5G üzerinden sürekli olarak internete bağlı olacak.
Ajansa göre 2023’te piyasaya çıkacak model C segmentinde bir SUV olacak. İlk yıl için üretim hedefi 17-18 bin arası olarak açıklandı.
İlerleyen yıllarda B segmentinde SUV ve C segmentinde MPV üretimiyle birlikte 2030’a kadar 1 milyon araç üretilmesi hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ilk araçların en az yüzde 51 yerlilik oranıyla piyasaya çıkacağını, 2025’te ise bu oranın yüzde 65’i aşacağını söyledi.
Motoru yerlileştirmek için girişim
Varank aracın motorunun yurt dışından geleceğini fakat bunu da yerlileştirmek için çalışılacağını ekledi:
“Otomotiv endüstrisi asla hata kabul etmeyen bir alan. Doğrulanmış, güvenliği ispatlanmış ürünler kullanma mecburiyetiniz var. Otomobili ilan ettikten sonra bir motor geliştirmeye başlasanız o motoru bu arabaya takmak için gerekli sertifikasyon ve test süreçlerinin bitirilmesi yıllar aldığı için bu kolay bir yerlileştirme hamlesi değil.”
Togg'un tarihçesi
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin kendi otomobil markasına ihtiyacı olduğunu söylemesinin ardından Togg 2018’de Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ortaklığında kuruldu.
Adının açılımı ise Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu.
2021’de Kök Grubu sermaye artırımına katılmayarak hisselerini diğer ortaklara devretti. Böylece Togg’un ortaklık yapısı şöyle oldu:
Anadolu: Yüzde 23
BMC: Yüzde 23
Turkcell: Yüzde 23
Zorlu: Yüzde 23
TOBB: Yüzde 8
Togg’un logosu da Aralık 2021’de tanıtıldı.