Uganda'da bir okula düzenlenen saldırıda 41 kişi öldü

"Müttefik Demokratik Güçler" (MDG) mensuplarının bir okula düzenlediği saldırıda 38'i öğrenci 41 kişinin öldüğü bildirildi.

Uganda'da IŞİD bağlantılı olduğu belirtilen "Müttefik Demokratik Güçler" (MDG) mensupları tarafından bir okula gece yarısı düzenlenen saldırıda 25 olarak açıklanan ölü sayısı 41'e yükseldi. Ölenlerin 38'nin öğrenci olduğu belirtildi. 

Euronews'in haberine göre, ulusal polis sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda konuşlu MDG mensuplarının cuma günü geç saatlerde bir ortaokula saldırdığı duyuruldu. Açıklamada okulun yatakhanesinin yakıldığı ve yiyecek deposunun da yağmalandığı belirtildi. 

Okuldan çıkarılan 25 ceset içerisinde kız ve erkek öğrencilerin de bulunduğu tespit edildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırında bulunan Bwera hastanesine kaldırılan yaralı 8 kişinin de durumunun ağır olduğu ifade edildi.

Bu açıklamadan kısa süre sonra konuşan Belediye Başkanı Selevest Mapoze, can kaybının 41'e yükseldiğini söyledi. Başkan Mapoze, öldürülenlerin 38'nin öğrenci, 1 gardiyan ve yerel halktan 2 can kaybı olduğunu aktardı. 

Çok sayıda öğrencinin de kayıp olduğunu açıklayan polis, güvenlik görevlilerinin Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırına doğru sıcak takibini sürdürdüğünü duyurdu. 

Uganda, MDG’ye karşı mücadele için daha önce Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne asker göndermişti.

"Müttefik Demokratik Güçler" kimdir?

Başlangıçta Uganda'nın batısında kurulan ve zaman içerisinde Kongo'da da faaliyet gösterecek şekilde etki alanını genişleten yapılanma, birçok farklı grup ve topluluğun birleşmesiyle 1996'da kuruldu.

1980'li yıllarda da varlık gösteren Uganda'nın Kurtuluşu için Ulusal Ordu, Müttefik Demokratik Güçler, Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu gibi gruplar ve Tebliğ Cemaatine bağlı bazı kişilerin birleşmesiyle kurulan MDG, İslami eğilimli bir yapılanmaydı.

1970 yıllarına uzanan Tebliğ Cemaati varlığının grubun temelini oluşturduğu öne sürülmekle beraber, zaman içerisinde farklı ve çeşitli yapıların teşkil edildiği bölgede, silahlı grupların nihai olarak MDG çatısı altında bir ortaklığa gittiği biliniyor.

Kongo sınırını merkez edinen grup, Kongo içerisinde de varlık göstermeye başladı. Kongo başta olmak üzere birçok taraf, MDG'yi El Kaide, Eş Şebab gibi yapılarla irtibat halinde olmakla suçluyordu.

"Tevhid ve Muvahhidler Şehri" süreci ve IŞİD ilişkisi

Başlangıçta medya alanında pek fazla görünmeyen yapılanma, 2016 yılından sonra şahıs bazında görülmeye başlandı. Bu yılları takiben İslami retoriği daha fazla sahiplenen MDG'nin zaman içinde isim değiştirerek "Tevhid ve Muvahhidler Şehri" (TMŞ) adını aldığı belirtiliyordu. Ancak bu isim değişikliği resmi olarak açıklanmadı.

Yapılanmanın lider kadrosu Uganda asıllı olmakla beraber, tüm Doğu Afrika'yı ve kısmen Orta Afrika'yı içine alacak şekilde Svahili, Luganda, Arapça, Fransızca gibi dillerin de kullanıldığı göze çarpıyordu. Aynı zamanda MDG içerisinde bölgedeki Kenya, Tanzanya, Burundi gibi diğer devletlerden de savaşçıların olduğu biliniyordu.

Grup, bölgede sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleştirmekle de suçlanıyordu.

MDG'nin liderliğini halihazırda Şeyh Musa Baluku isimli kişinin yaptığı ifade ediliyor. Gruba dair ayrıntılı bilgiye erişmek ise, MDG'nin henüz diğer cihat yanlısı gruplar gibi dışa dönük bir propaganda faaliyeti olmadığı için mümkün değil.

Gruba yönelik son saldırılarda, MDG kamplarında IŞİD'e bağlı yapıların bastığı materyallere ulaşılmıştı. Buna ek olarak gruba IŞİD tarafından üst düzey isimlerin gönderildiği de öne sürülüyordu. Zaman içerisinde IŞİD'in MDG üzerinden bölgede varlık göstermeye başlayacağı tahmin ediliyordu.

Yapılanmanın 2017 yılında yayınladığı bir videoda, Arapça konuşan Tanzanyalı bir grup üyesine yer verilmişti. Bu videoda MDG üyesi, insanları "Orta Afrika'daki İslam Devleti'ne" katılmaya çağırıyordu. Grubun son yıllardaki değişimini teyit eden en yaygın delillerden biri de bu video oldu.

Kaynak: Euronews, Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Dünya Bankası, eşcinselliği yasaklayan ülkeye kredi vermedi

Haberler Haberleri