Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Oleksiy Reznikov, karantina kısıtlamaları kalktıktan sonra Üçlü Temas Grubu’ndaki Ukrayna heyetinin müzakereler için Minsk’e gitmeyeceğini bildirdi. ICTV televizyon kanalında konuşan Bakan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat (AGİT) ve Moskova’ya konu ile ilgili bilgi verildiğini aktardı.
Ukrayna heyeti, müzakerelerin Minsk'te yapılmasını istemiyor
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Bakan Reznikov, “Karantina kısıtlamalarının kalkması durumunda Üçlü Temas Grubu’nun Minsk’te yapılacak olan yüz yüze görüşmelere katılmayacağını kararlı bir şekilde bildirdik. Yüz yüze görüşme için Ukrayna’nın kendi temsilcilerini Minsk’e göndermeyeceğini açıkladık. Başka bir ülke, başka bir yer bulmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
"Belarus'a güvenmiyoruz"
Belarus’un Rusya Federasyonu’nun etkisi altında bulunduğunu vurgulayan Bakan, “Dolayısıyla bu ülkeye güvenimiz yok.” dedi.
Dünyayı etkisi altında alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Üçlü Temas Grubu görüşmeleri bir yıldır çevrim içi olarak düzenleniyor.
Ukrayna'nın doğusunda gerilim tırmanıyor
Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini işgal eden Rus yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna ordusunun pozisyonlarına saldırmaya devam ediyor. Saldırılar sonucunda son bir günde 2 Ukrayna askeri hayatını kaybetti.
Kapsamlı ateşkes anlaşmasının süresi sona erdi
Ukrayna krizinin çözümü için oluşturulan Üçlü Temas Grubu tarafından sağlanan anlaşma üzerine, 27 Temmuz’dan itibaren Ukrayna birlikleri ile Donbas bölgelerini işgal eden yasa dışı silahlı güçler arasında “kapsamlı ateşkes” rejimi yürürlüğe girmişti. 31 Mart 2021 tarihinde düzenlenen Üçlü temas Grubu toplantısında Rus tarafı, Ukrayna’nın tam kapsamlı ateşkes anlaşmasını 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren uzatma teklifini reddetti.
Rusya'dan Ukrayna sınırına yoğun askeri sevkiyat
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta Ukrayna Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna sınırı boyunca 28 taktik tabur grubu konuşlandırdığını bildirdi. Homçak, Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da, Rusya’nın Rostov, Bryansk ve Voronej bölgelerindeki askeri varlığı artırdığını ayrıca Kremlin yönetiminin Donbas bölgelerine askeri teçhizat ve mühimmat temin etmeyi sürdürdüğünü aktardı.
Kaynak: Kırım Haber Ajansı