Ukrayna Devlet Başkanı ve Başkomutanı Vladimir Zelenskiy, yaptığı açıklamada cepheden iyi haberler beklediğini söyledi ancak ayrıntı vermedi.
Yetkililer ve askeri analistlerin tahminlerine göre Herson'da, savaşın en önemli muharebelerinden biri gerçekleşecek.
Zelenskiy yayınladığı videodaki konuşmasında doğudaki en şiddetli çatışmaların Donetsk'in dışında yer alan Avdiivka ve Bakhmut yakınlarında gerçekleştiğini söyledi ve "Rus çılgınlığının en belirgin olduğu yer burası. Her gün, aylarca, en üst düzeyde topçu saldırılarını yoğunlaştırarak insanları orada ölüme sürüklüyorlar" dedi.
Rus kuvvetler daha önce de birçok kez Ukrayna'nın elindeki Sloviansk ve Kramatorsk şehirlerine giden ana yol üzerinde bulunan Bakhmut'u ele geçirmeye çalıştı.
Dnipro Nehri'nin üzerinde yer alan Herson şehri için yapılacak savaş, Ukrayna'nın Rusya'nın güneydeki hakimiyetinin kaderini belirleyecek.
Rus bombardımanı yeniden arttı
Ukraynalı askerler Rus bombardımanının son haftalarda yeniden hızlandığını belirtiyor. Telsiz konuşmaları, yeni seferber edilmiş askerlerin cepheye gönderildiğini ve Rus kuvvetlerinin takviye ile sağlamlaştırıldığını gösteriyor.
Ukrayna kuvvetleri bu ayın başında güneyde Dnipro Nehri boyunca başarılı bir ilerleme gösterdi ancak bu ilerleme yavaşlamış görünüyor.
Rusya, nehrin batı yakasındaki sivilleri tahliye ediyor ancak askerlerini geri çekme planı olmadığını kaydediyor.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, yağışlı hava ve engebeli arazinin Kiev'in, Herson'daki karşı saldırısını kuzeydoğuda olduğundan daha zor hale getirdiğini dile getirdi.
Avustralya'dan destek
Avustralya, Kiev'in savaş çabalarını desteklemek için Ukrayna birliklerinin eğitilmesine yardımcı olmak için İngiltere'ye 30 zırhlı araç daha gönderdiğini ve 70 asker yerleştirdiğini söyledi.
Savunma Bakanı Richard Marles, ABC televizyonuna verdiği demeçte, "Ukrayna'yı bu anlaşmazlığı kendi şartlarıyla çözebilecek bir konuma getireceksek, Ukrayna'nın artık daha uzun vadede desteklenmesi gerektiğinin farkındayız." ifadelerini kullandı.
Sivil yerleşim alanlarına doğrudan saldırı
Rus güçler eylül ayında ciddi zemin kaybetmeye başladığından beri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yüz binlerce Rus yedek askerini çağırmış ve işgal altındaki toprakları göstermelik bir referandumla ilhak ettiğini duyurmuştu.
Defalarca kez nükleer silah kullanma tehdidinde bulunan Putin, son olarak ekim ayı içerisinde Ukrayna'nın enerji altyapısına füzeler ve İran yapımı insansız hava araçları ile saldırdı. Ülke genelinde sivil yerleşim yerleri ayrımsız şekilde vuruldu.
Nükleer prova
Rusya'da ordu, nükleer savaş için yüksek profilli bir prova da düzenledi ve devlet televizyonu yayınlarında denizaltıların, stratejik bombardıman uçaklarının ve füze kuvvetlerinin bir atom saldırısına misilleme olarak fırlatma pratiği yaptığı görüldü.
Moskova ayrıca hafta boyunca, Kiev'in Rusya'ya karşı "nükleer silah" kullanmaya hazırlandığını ileri sürdü.
Batı bloğunda liderler Rusya'nın sırf Ukrayna'ya nükleer saldırı yapabilmek adına kendi topraklarında kontrollü bir nükleer patlama gerçekleştirebileceğinden endişeli.
Tahıl ticareti devam edecek
Artan gerilimlere rağmen, Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Ukrayna'nın Karadeniz tahıl ihracatının yeniden başlamasına olanak tanıyan BM aracılığındaki bir anlaşmanın kasım ayının ortasına kadar uzatılacağı konusunda "nispeten iyimser" olduğunu söyledi.
"ABD uyduları meşru hedefler olabilir"
Rus devlet haber ajansı TASS'ın üst düzey Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırarak verdiği haberde, ABD ticari uydularının Ukrayna'daki çatışmada kullanılmaları durumunda meşru hedefler olarak görülebileceği belirtildi.
Rus diplomat, bakanlığın nükleer silahların yayılmasını önleme ve silah kontrol dairesi müdür yardımcısı Konstantin Vorontsov şu uyarılarda bulundu:
"Ukrayna'daki gelişmeler sırasında ortaya çıkan son derece tehlikeli eğilime özellikle dikkat çekmek istiyorum. Ticari olanlar da dahil olmak üzere dış uzay sivil girişimlerinin ve tesislerinin ABD ve onun silahlı çatışmalarda kullanılmasını dikkatle takip ediyoruz. Sivil altyapılar da bir misilleme saldırısı için meşru hedefler olabilir. Batı'nın eylemleri, sivil alan faaliyetlerinin istikrarını makul olmayan bir şekilde tehlikeye atıyor."
Kaynak: Euronews