Ukrayna Rusya'ya saldırarak riskli bir kumar oynuyor

Mark N. V. Temnycky

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik son saldırısı, gelecekteki müzakerelerde Moskova'ya karşı pazarlık kozu elde etmek için cesur bir oyun olabilir.

7 Ağustos'ta çok sayıda yayın organı Ukraynalıların Rusya'nın Kursk bölgesine bir saldırı başlattığını bildirdi. Kursk bölgesinin Ukrayna ile sınırı bulunuyor. Ayrıca Ukrayna'nın Harkiv kentinin de hemen kuzeyinde yer alıyor.

İki gün sonra Ukrayna kuvvetleri Rusya sınırının otuz beş kilometre ötesine, Kursk yakınlarına kadar ilerledi. Ukrayna'nın saldırısına hazırlıksız yakalanan Ruslar şimdi olağanüstü hal ilan etti. Kursk bölgesine yaşayan onlarca kişi hükümetlerini müdahaleye çağırdı ve Rus ordusu bölgeye asker ve teçhizat sevk etti. 10 Ağustos'ta Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna saldırısını "engellediklerini" iddia etse de çatışmalar Rus topraklarının yaklaşık 10 kilometre içinde devam ediyor gibi görünüyor.

Ukrayna neden sürpriz bir saldırı başlattı? Bu gelişmelerden ne gibi sonuçlar çıkacak? Ukrayna'nın Kursk'a saldırısı Rusya-Ukrayna savaşını nasıl etkileyecek? Analistlerin birbiriyle rekabet eden pek çok teorisi var.

Birincisi, saldırı Rusya'nın zayıflıklarını ortaya çıkarmak için yapılmış olabilir. Geçtiğimiz iki buçuk yıl boyunca birçok ülke Ukrayna'nın kendini savunma kabiliyeti konusunda uyarılarda bulundu. Rus işgali başladığında bu eleştirmenler Ukrayna'nın hayatta kalma kabiliyetine şüpheyle yaklaşıyordu. Daha sonra, Ukrayna Rus işgaline karşı koyabileceğini gösterdiğinde, eleştirmenler Ukrayna'nın Rus askeri hedeflerini veya diğer stratejik Rus bölgelerini vurmasına izin verilmemesi gerektiğini savundular. Böyle bir eylemin uluslararası gerilimi tetikleyeceği iddia edildi.

Ancak Kursk'ta yaşanan son gelişmeler durumun böyle olmadığını gösterdi. Ukrayna güçleri Rusya toprakları içinde saldırılar düzenlerken, pek çok Batılı hükümet saldırıları kınamadı. Rusya'nın askeri kabiliyetlerinde daha fazla zayıflık olduğunun ortaya çıkması, Ukrayna'yı Rusya içinde daha rahat saldırma konusunda cesaretlendirebilir.

Bazıları ise Kursk saldırısının stratejik bir dikkat dağıtma olduğunu savunuyor. Kiev yönetimi son birkaç aydır Ukrayna'nın güney ve doğusunda kayda değer bir ilerleme kaydedemedi. Rus güçleri işgal ettikleri bölgelerdeki mevzilerini güçlendirmeye devam ediyor. Dolayısıyla Ukrayna'nın Rusya'yı bazı kuvvetlerini ve teçhizatını Kursk'a yönlendirmeye zorladığına inanmak için sebepler var. Bu durumda ana cephedeki Ukrayna birlikleri ilerleme fırsatı bulabilir.

Kursk'a saldırı kararında enerji faktörü de etkili olmuş olabilir. Ukrayna güçleri eyalete girerken Sudzha'daki bir doğal gaz transit merkezini ele geçirdi. Bu istasyon Avrupa kıtası için önemli bir enerji kaynağı. Ancak bunun ne tür bir koz sağladığı belirsiz. Avrupa'nın gaz arzının kesintiye uğraması Avrupa enerji piyasasında gaz fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır.

Son olarak, bazı analistler Kiev'in Moskova'ya karşı koz elde etmek için saldırıya izin verdiğini tahmin ediyor. Rusya şu anda Ukrayna topraklarının beşte birini kontrol ediyor. Rusya, Ukrayna'nın güney ve doğusundaki konumunu güçlendirmiş durumda. Ayrıca 2014 baharından bu yana Donbass'ın bazı bölgelerini ve Kırım'ı yasa dışı olarak işgal etmiş durumda.

Batı'daki siyasi ortamın giderek belirsizleşmesi ve Rusya ile barış görüşmelerine başlama baskısının artmasıyla birlikte Ukrayna, Rusya tarafından işgal edilen topraklar karşılığında pazarlık kozu olarak kullanacağı Rus toprakları üzerinde kontrol kurmaya çalışabilir. Birçok Avrupa ülkesinde bu yıl, genellikle Ukrayna'ya şüpheyle yaklaşan güçlerin yararına olacak seçimler düzenlenecek ya da çoktan düzenlendi. Amerika Birleşik Devletleri'nde de bir liderlik değişimi mümkün görünüyor. Bu seçimlerin sonuçlarına bağlı olarak Ukrayna'ya verilen destek azalabilir. Halihazırda Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Macaristan Başbakanı Viktor Orban, birliğe Ukrayna'ya yardımlarını azaltması çağrısında bulundu.

Orban Avrupa'nın Ukrayna'ya yardım için çok fazla para harcadığını savunuyor ve ateşkes çağrısında bulunuyor. Bu arada ABD eski başkanı Donald Trump da ABD'nin Ukrayna'ya yardım için çok fazla harcama yaptığını söyledi. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna işgalini bir günde sona erdireceğini ve Ukraynalıları Ruslarla müzakereye zorlayacağını iddia etti. Ufukta zorunlu barış görüşmeleri ihtimalinin belirmesiyle birlikte Ukrayna, gelecekteki pazarlıklar için koz elde etmek üzere kendini konumlandırıyor olabilir.

Kısacası Kursk'taki durum hızla değişiyor. Ruslar henüz güçlü bir karşılık vermedi ve Ukraynalılar Rusya'nın zırhında pek çok çatlak olduğunu bir kez daha gösterdi. Ukrayna güçleri yüksek riskli bir kumar oynadı ve Kursk'taki olayların nasıl gelişeceği hala belirsiz.

Bu saldırının nasıl ilerleyeceğini zaman gösterecek. Ancak şimdilik Ukrayna'nın aldığı risk karşılığını veriyor.


National Interest'te yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.