Ukrayna'nın en büyük destekçisi ABD: Zelenskiy'nin istediği her şeyi vermek zorunda değiliz

Ramstein grubu 2022'den bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 106 milyar dolar güvenlik yardımı sağladı. Kiev'in en büyük destekçisi olan ABD ise tek başına 56 milyar dolardan fazla bir paya sahip.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Batılı müttefiklerinden Ukrayna'nın Rusya içindeki hedefleri vurmak üzere uzun menzilli füzeler kullanmasına izin vermelerini ve savaşı sona erdirmesi için Moskova üzerindeki baskıyı arttırmalarını istedi.

Cuma günü Almanya'nın Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu (UDCG) toplantısında konuşan Zelenskiy, “Sadece Ukrayna'nın bölünmüş topraklarında değil, Rusya topraklarında da bu uzun menzilli kabiliyete sahip olmamız gerekiyor ki Rusya anlaşma arayışında olsun” dedi.

Zelenskiy, “Rus şehirlerinin ve hatta Rus askerlerinin neye ihtiyaç duyduklarını düşünmelerini sağlamalıyız: Barış mı yoksa Putin mi?” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık ek askeri yardım sözü verdi ve bu yardım gayrı resmi olarak Ramstein grubu olarak da bilinen UDCG toplantısında Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından açıklandı.

Bu grup, Rusya'nın Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinden bu yana Ukrayna'ya silah tedarik eden yaklaşık 50 ülkenin temsilcilerini düzenli olarak bir araya getirmektedir.

“Ukrayna'nın gelişen ihtiyaçlarını karşılamak üzere daha fazla kabiliyet kazandıracak. Ve bunları hızlı bir şekilde teslim edeceğiz” dedi Austin.

Zelenskiy'nin kurulduğu günden bu yana ilk kez katıldığı toplantının, Rusya'nın Ukrayna'nın Poltava kentinde bir askeri tesise düzenlediği ve 55 kişinin öldüğü, 300 kişinin de yaralandığı ölümcül saldırının ardından, savaşın kritik bir noktasında gerçekleşmesi dikkat çeken bir nokta.

Rus güçleri şu anda Donbas bölgesinde ilerliyor ve Putin Perşembe günü doğu bölgesini ele geçirmenin çatışmadaki “birincil hedefi” olduğunu ilan etti.

Bu arada Ukrayna'nın geçtiğimiz ay Rusya'nın Kursk bölgesine yaptığı sürpriz saldırı Rus güçlerini hazırlıksız yakalamış, ancak Putin Perşembe günü bu saldırıyı görmezden gelerek Moskova'nın ilerleyişini yavaşlatamadığını ifade etmişti.

Berlin'den bildiren Al Jazeera muhabiri Dominic Kane, Zelenskiy'nin Putin'in “hedeflerine ulaşamayacağını” anlaması için Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine saldırması gerektiği mesajını verdiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı F-16 savaş uçakları ve Storm Shadow gibi uzun menzilli füze sistemleri sağlayan ülkelere teşekkür etti ancak Putin'i ve Rus hükümetini müzakere masasına oturtmak için daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Ancak Zelenskiy'nin amaçlarına ulaşıp ulaşamayacağı belli değil.

"İstediği her şeyi vermek zorunda değiliz"

Al Jazeera'den Kane, Austin'in ABD'nin “elimizden gelen her şeyi vereceğini ama Zelenskiy'nin istediği her şeyi vermek zorunda olmadığını” ilettiğini söyledi.

Buna ek olarak Alman hükümeti, silahlarının Rus topraklarının derinliklerinde kullanılmasına izin verme konusunda “kırmızı çizgiler” belirlemişti.

Ramstein grubu 2022'den bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 106 milyar dolar güvenlik yardımı sağladı. Kiev'in en büyük destekçisi olan ABD ise tek başına 56 milyar dolardan fazla bir paya sahip.

Oslo'da gazetecilere konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'i Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın “önemi bir destekçisi” olarak nitelendirdi. Stoltenberg, “Çin'i Rusya'nın yasa dışı savaşını desteklemeyi bırakmaya çağırıyorum” dedi.

Çin daha önce NATO tarafından yapılan benzer açıklamaları “kötü niyetli” ve önyargılı olarak nitelendirmişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri