Ukrayna'nın Mali'deki Tuareglere insansız hava aracı desteği sağladığı iddia edildi

Ukrayna'nın Mali'de bağımsızlık için savaşan Tuareglere insansız hava aracı desteği verdiği iddia edilmişti.

Ukrayna Pazartesi günü geç saatlerde Mali'nin kuzeyinde milliyetçi motivasyonlarla savaşan silahlı gruplara insansız hava aracı (İHA) tedarik ettiği yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.

Fransız Le Monde gazetesi, Batı Afrika ülkesindeki Tuareg savaşçılarının, Mali ordusuna ve onunla birlikte savaştığını söyleyen Rusya'nın Wagner paralı asker grubuna karşı Kiev'in “dikkatli ama kararlı” desteğiyle Ukrayna insansız hava araçlarını kullandığını belirtmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada insansız hava araçlarına atıfta bulunularak, “Ukrayna, son günlerde uluslararası medya organları tarafından devletimizin Mali'deki silahlı gruplara İHA tedarikinde yer aldığı iddiasıyla ortaya atılan suçlamaları şiddetle reddetmektedir” denildi.

Ordunun 2020 ve 2021'deki darbelerle iktidarı ele geçirdiği Mali, yıllardır süregelen bir çatışma sarmalının içinde ve ülkenin Cezayir sınırı yakınlarında Tuareglerle Rusya'nın desteklediği ordu güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Ağustos ayında Mali, Kiev'in Tuareglerin kuzeyde çok sayıda Malili asker ve Wagner savaşçısını öldürdüğü saldırıları gerçekleştirmek için gerekli tüm bilgilere sahip olduğu yönündeki yorumları üzerine Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Ukrayna'nın bu açıklaması birçok çevre tarafından devam eden Rus işgali süresince Kiev yönetiminin aynı zamanda Afrika'da Rusya'ya karşı faaliyetler yürüttüğü şeklinde yorumlandı.

Son yıllarda Mali de dahil olmak üzere Afrika'da nüfuz kazanma çabalarını yoğunlaştıran Rusya, Ukrayna'yı "Moskova dostu Afrika ülkelerindeki savaşçıları destekleyerek Rusya'ya karşı ikinci bir cephe açmakla" suçladı.

Moskova, Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya karşı yıkıcı bir savaş yürütüyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri