Ürdün, Gazze'de bir yılı aşkın süredir devam eden savaşa son vermesi için baskı kurmak amacıyla İsrail'e silah ambargosu uygulanması yönündeki uluslararası çağrılara katıldı.
Bu adım, bu ay Fransa ve İspanya tarafından yapılan benzer bir çağrının ardından geldi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplumun onlara sağlamaya devam ettiği cezasızlık ve birçok ülkenin hala onlara göndermeye devam ettiği silahlar olmasaydı, İsrail tüm bu saldırıları gerçekleştiremezdi” dedi.
Silah ambargosu uygulanmadığı sürece İsrail'in Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Lübnan'da işlediği savaş suçlarını durdurmayacağını da sözlerine ekleyen Safedi, İsrail başbakanı ve “radikal aşırılık yanlısı bakanlarının” sorumlu tutulması çağrısında bulundu.
Safedi, BM Güvenlik Konseyi'ni İsrail'e silah satışını yasaklayan bir karar almaya çağırdı.
Güney Lübnan'daki BM Barış Gücü UNIFIL'den iki askerin geçen hafta bir İsrail saldırısında yaralandığını ancak bunun İsrail'e silah satışının yasaklanmasının önünü açmadığını vurguladı.
Safedi, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yıkıma neden olan saldırıları kınayan açık sözlü bir tutum sergiledi.
8 Ekim'de Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakanları İsrail'in genişleyen saldırısı karşısında Lübnan ile dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler.
Safedi Kahire'de düzenlediği basın toplantısında “İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısını kınıyoruz, İsrail'in Lübnan başkentini bombalamasını kınıyoruz, İsrail'in Lübnan vatandaşlarını öldürmesini kınıyoruz” dedi.
Geçtiğimiz hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de İsrail'e silah satışının yasaklanması için benzer çağrılarda bulundu.
Temmuz ayında İngiltere hükümeti de İsrail'e yapılan bazı silah sevkiyatlarını keseceğini açıklarken, Almanya da bu yıl silah tedarikini azalttığını söyledi. Ancak bu iki ülkenin yanı sıra İsrail'in başlıca destekçisi ABD de İsrail'i silahlandırmaya devam ediyor.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıları Gazze'de en az 42.175 Filistinlinin ölümüne ve 98,336'dan fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.
İsrail saldırıları 2.4 milyon Filistinlinin Gazze Şeridi içerisinde en az bir kez yer değiştirmesine neden olurken bölgeyi ve altyapısını tamamen yerle bir etti.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar