Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin yönetiminin Çin dışında yaşayan Uygur Türklerinin iadesi için dünya ülkelerine yaptığı çağrıya karşı tüm devletlerin direnmesi gerektiğini söyledi.
Pompeo, Pekin hükümetinin Uygur ve diğer Müslüman azınlıklara yaptıklarını "kendi vatandaşlarını yok etme girişimi" olarak tanımladı. Çin'in uzun yıllardır yurt dışında yaşayan "diaspora Uygurlarının" iadesi için girişimlerde bulunduğu biliniyor.
New York'da düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kongresi öncesi konuşan Pompeo konuyla ilgili olarak, "Terör konusundan ziyade, şunu açıkça belirtmek isterim ki, Çin'in Şincan Özerk Bölgesi'nde başlattığı baskıcı kampanya terörle alakalı değil. Bu açıkça Çin'in kendi halkını yok etmesi girişimidir. Tüm dünya ülkeleri Çin'in, Uygurların iadesi konusunda yaptığı taleplere karşı direnmelidir." ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan dışişleri bakanları ve ülke heyetleri de hazır bulundu.
Washington yönetiminin BM toplantısında Çinli yetkililerle konu hakkında konuşması bekleniyor. Pompeo daha önceki açıklamasında Çin'in Uygurlara yaptıklarını "yüzyılın kara lekesi" olarak tanımlamıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HWR) göre Pekin yönetimi, 2017'den bu yana 'Terörizmle sert mücadele' adı altında en az 1 milyon Uygur ve Türk kökenli diğer Müslüman milletler olan Kazak, Kırgız, Tatar vb. azınlıkları gözaltına alarak yasa dışı siyasi eğitim kamplarında tutuyor.
Çin bunun yanında toplama kamplarına gönderilmiş ebeveynlerin çocuklarını alarak devlet gözetimindeki çocuk esirgeme kurumlarında ve benzeri yatılı okullarda tuttuğu ifade ediliyor.