Venezuela'da petrol üretimi son 60 yılın en düşük seviyesinde

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip, Petrol İhracatçısı Ülkeler Organizasyonu OPEC'i 1960'ta kuran beş ülkeden biri olan Venezuela'nın ekonomik buhranı, önce sosyal bir buhrana, oradan da siyasal bir krize evrildi.

Geçen yıl, Venezuela'nın en büyük ihraç ürünü petrol üretimi açısından da çok kötü bir yıl oldu: Bütün bir yıl boyunca düşmeye devam eden ham petrol üretimi Aralık ayında ülke OPEC'e girdiğinden beri en düşük seviyeye, yaklaşık günde 1,2 milyon varile indi.

Hiperenflasyon, ilaç ve temel besin maddelerindeki kıtlık, sosyal patlama,. Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkenin nüfusunun onda birine eşdeğer üç milyon kişinin Venezuela'yı kısmen yayan terk edip Kolombiya, Panama, Peru ve Ekvador gibi çevre ülkelere göçmesine yol açtı. Birleşmiş Milletler, bir düzelme olmazsa bu rakamın 2019 sonunda beş milyona ulaşacağını öngörüyor. Mukayese etmek için, bu, Türkiye'den 8 ile 13 milyon insanın göçmesine denk.

Venezuela OPEC kurulduğunda günde 2,8 milyon, Chavez başa geçtiğinde günde 3,1 milyon, Maduro başa geçtiğinde ise günde 2,6 milyon varil petrol üretiyordu. Üretimde gidişat, büyük bir değişiklik olmazsa, bu yıl da aşağı yönde devam edecek.

Petrol piyasaları açısından bakıldığında Venezuela'nın önemi iki unsurdan kaynaklanıyor. Birincisi petrol üretim miktarı.

Ancak Venezuela petrol üretimindeki düşüşün petrol fiyatına etkisi olduğu söylenemez. Petrol piyasası tarafından geçen yıllarda Venezuela zaten "batan gemi" olarak kabul edildi. Ayrıca Venezuela üretimindeki düşüş, geçtiğimiz iki yılda OPEC'in petrol piyasasını dengelemek için kararlaştırdığı üretim kısma politikalarına denk geldi.

Venezuela'nın petrol üretimi azalıyor

Venezuela'yı önemli kılan ikinci unsur ise ürettiği petrolün tipi. Venezuela'nın dünyaya ihraç ettiği petrol, ağır petrol. ABD'yi dünyanın en büyük petrol üreticisi yapan petrol ise hafif petrol. Kabaca ağır petrolden elde edilen benzin, dizel, jet yakıtı vb. ürünler ile hafif petrolden elde edilen ürünlerin oranları birbirinden farklı.

Venezuela (ve kısmen yaptırımlar nedeniyle İran) üretimindeki düşüş, dünyadaki ham petrolün kalite dengesinde ve dolayısıyla petrol ile ürün piyasalarında fiyatlarda kaymaya yol açıyor ve kalitesi Venezuela'nın petrolüne benzer, başka ağır petrollerin fiyatlarını artırıyor.

Venezuela petrolünün en büyük alıcısı ABD

Venezuela'nın petrol üretimini ne kadar sürede toparlayabileceği pek çok unsura bağlı, başta elbette siyasi istikrar ve ülkedeki kurumsal hayatın tekrar normale dönmesi.

Fakat iktidarda Maduro ya da Guaido olmasından bağımsız olarak petrol piyasası açısından önemli etkenler var: Yıllardır bakımsız kalan tesis ve altyapının ne kadar tahrip olduğu ile ülkeyi terk etmiş tecrübeli petrol endüstrisi çalışanlarının yokluğu en önemli soru işaretleri.

2017 yılında Maduro devlet petrol şirketi Petróleos de Venezuela, S.A. - PDVSA'nın başına 2014'te Maduro karşıtı protestoları bastıran ama enerji ve petrol konusunda hiçbir tecrübesi olmayan General Manuel Quevedo'yu atayıp ve bunun "yeni bir petrol devriminin" başlangıcı olduğunu belirtmişti. Sadece bir yıl sonra "yeni petrol devrimi", Venezuela petrol üretimini son 60 yılın en düşük seviyesine indirmeyi başardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

ABD Venezuela'ya petrol yaptırımını gündemine aldı
Venezuela'da ekonomik kriz: Mevcut duruma nasıl gelindi?

Haberler Haberleri