Venezuela'da Yüksek Mahkeme'nin Ulusal Kongre'nin yetkilerini üzerine alma kararıyla birlikte Nisan ayında başlayan hükümet ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtı protesto gösterileri, dördüncü haftasında devam ediyor. Ülkede muhalefet lideri Henrique Capriles'in 15 yıl boyunca devlet başkanlığı seçimlerine katılmasını men eden karardan sonra yoğunlaşan protestolara, polis sert bir şekilde müdahale etti. Protesto gösterilerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükseldi.
Muhalefet erken seçim istiyor
Yüksek Mahkeme, 31 Mart'ta aldığı Ulusal Kongre'nin yetkilerini üzerine alma kararını tepkiler üzerine geri çekse de muhalifler, erken seçim talebiyle protesto gösterilerini sürdürüyor. Ülkenin içerisinden geçtiği ekonomik kriz de muhalefetin, Maduro yönetimine yönelik tepkisinin gerekçeleri arasında yer alıyor.
"Barış istemiyorlar"
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, 27 Nisan'da yaptığı açıklamada muhalefeti ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışmakla suçladı. Maduro, "Bunlar barış istemiyor, bir çıkmaz yola girdiler ve bizi de o yola sürüklemeye çalışıyorlar. Sağ, bütün Venezuelalıları şiddet ve nefret yoluna itiyor. Onlarla mı gideceğiz? Ben barış istiyorum. Şu anki ve gelecekteki bütün problemlerimizin üstesinden sadece barış ile gelebiliriz" diye konuştu.
"Şiddetten kaçının"
25 Nisan'da bir açıklama yapan Başsavcı Luisa Ortega Diaz da taraflara şiddeti acil olarak durdurma çağrısı yapmıştı. Başsavcı, gösterilerde 29 kişinin hayatını kaybettiğini, 400'den fazla kişinin yaralandığını ve yaklaşık bin 300 kişinin de gözaltına alındığını açıklamıştı.