WikiLeaks kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı

Resmi belge sızıntılarıyla tanınan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange İngiltere'de serbest bırakıldı.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange İngiltere'deki cezaevinden serbest bırakıldı.

Assange, ABD'deki casusluk yasasını ihlal etmekle ilgili tek bir suçlamayı kabul etmesinin ardından serbest bırakıldı ve ülkesi Avustralya'ya dönüyor.

ABD Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'nde yapılan bir başvuruya göre 52 yaşındaki Assange, ABD'nin gizli ulusal savunma belgelerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurmak suçunu kabul edecek.

Pazartesi günü İngiltere'nin yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesinden serbest bırakılan Assange, Çarşamba günü sabah 9'da ABD'nin Pasifik bölgesindeki Saipan'da bir mahkemeye çıkacak ve burada 62 ay hapis cezasına çarptırılacak. Ardından ise serbest kalacak.

Wikileaks X'te yayınladığı bir açıklamada "Julian Assange özgür" denildi.

Wikileaks tarafından X'te yayınlanan videoda Assange'ın özel bir jete binmeden önce bir belgeyi imzaladığı görülüyor. Wikileaks açıklamasında, Saipan'daki duruşmaya atıfta bulunularak, Assange'ın duruşmadan sonra Avustralya'ya döneceği belirtildi.

Assange, 2006 yılında Wikileaks'i kurarak, insanların belge ve video gibi gizli materyalleri anonim olarak gönderebilecekleri çevrimiçi bir ihbar platformu oluşturmasıyla tanınıyordu.

Wikileaks özellikle Afganistan ve Irak'taki ihlaller konusunda gerçekleştirilen ifşalarla öne çıkmıştı.

Assange ilk olarak 2010 yılında, İsveç'in kendisini cinsel saldırıyla suçlayan bir kararı üzerine Londra'da tutuklanmıştı. İade davası sürerken kefaletle serbest bırakılan Assange, mahkemenin yargılanmak üzere İsveç'e gönderilebileceğine karar vermesinin ardından 2012 yılında Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Ardından 7 yılını bu elçilikte geçiren Assange, İsveç'in söz konusu suçlamayı geri çekmesine rağmen, İngiltere tarafından "kefalet koşullarını ihlal etme" suçlamasıyla tutuklandı. Assange'ın ABD'ye iade edilmesi değerlendiriliyordu.

Avustralya, vatandaşı Assange'ın ülkesine geri gönderilmesini talep etmişti.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri