Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren bir komisyonun üyesi Miloon Kothari, basına verdiği bir demeçte, “Yahudi lobisini” hedef göstermesinin ardından Cenevre’de İsrail ve Batılı diplomatlardan aldığı tepkiler üzerine geri adım attı ve özür diledi.
Hintli Kothari, BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Federico Villegas’a gönderdiği mektupta “Yahudi Lobisi kelimesini kullandığım için duyduğum pişmanlığımı içtenlikle ifade etmek ve açıkça özür dilemek istiyorum.” dedi.
BM tarafından kamuoyuna açıklanan mektuba göre Kothari, niyetinin, sosyal medya ağlarında ve bazı yayınlarda komisyon üyelerine yönelik aralıksız ve şiddetli kişisel saldırıları kınamak olduğunu ifade etti.
BM görevlisi, “Sosyal medyayı büyük ölçüde Yahudi lobisinin kontrol ettiği yolundaki tanımlamam tamamen yanlıştı. Bu kelime seçimi yanlış, uygunsuzdu” dedi.
Miloon Kothari, antisemitizm de içinde olmak üzere her türlü ayırımcılığa her zaman kaşı çıktığını bildirdi
BM bünyesinde kurulan İsrail-Filistin arasındaki çatışmalarda yaşanan insan hakları ihlallerini araştırmakla görevli komisyonun üyesi Hintli Kothari, 25 Temmuz’da “Mondoweis” haber sitesine verdiği demeçte, “Büyük ölçüde Yahudi lobisi tarafından kontrol edilen sosyal medya ağları veya bizi itibarsızlaştırmak için çok para harcayan belirli Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından cesaretimiz kırılıyor.” ifadesini kullanmıştı.
İsrail, komisyonun dağıtılmasını istedi
İsrail Başbakanı Yair Lapid, pazar günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yaptığı çağrıda söz konusu komisyonu dağıtmak için girişimde bulunmasını istemişti.
Cenevre’deki İsrail Büyükelçisi Meirav Eilon Shahar de, insan hakları ihlallerini araştıran komisyonun dağıtılmasını istemişti.
Sharar, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Arjantinli Federico Villegas’ın söz konusu üyenin ‘talihsiz” bulduğu açıklamalarına netlik kazandırmasını talep etmişti.
Miloon Kothari’nin üyesi olduğu Komisyonun Başkanı Navi Pillay ise Kothari’nin açıklamalarının bilinçli olarak saptırıldığını belirterek, İsrail’in komisyonla işbirliği içinde olmaması nedeniyle hayal kırıklığı içinde olduklarını bildirdi.
Bu komisyon, 2021 Mayıs ayında İsrail ve Hamas arasında 11 gün süren ve 260 Filistinlinin ölümüne yol açan saldırıların ardından insan hakları ihlallerini araştırmak için kurulmuştu.
Bu komisyon haziran ayında yayınladığı raporda, İsrail’in Filistin’i işgali ve Filistinlilere yönelik ayırımcılığı bölgedeki istikrarsızlığın ve gerilimin ana nedeni olarak göstermişti.
Kaynak: Euronews