Yahya Sinvar sonrası Gazze'yi ne bekliyor?

İsrailli analistler Gazze'de ateşkesin artık mümkün olmadığını söylerken, bölgede esir tutulan İsraillilerin aileleri endişeli.

Lubna Masarwa | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

İsrailli analistler Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü savaşı sona erdirmeyeceğini ve bölgede tutulan 101 rehineyi daha da büyük bir tehlikeye sokacağını ifade ediyor.

Hamas liderlerinin öldürülmesinin, Amerika'nın baskısı altındaki Başbakan Binyamin Netanyahu'ya zafer ilan etme, ateşkes anlaşması yapma ve rehineleri kurtarma fırsatı verdiği yönünde spekülasyonlar var.

İsrailli gazeteci ve analist Meron Rapoport Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, bunun birkaç ay önce mümkün olabileceğini ancak Gazze'deki savaşın artık şekil değiştirdiğini söyledi.

Rapoport, “Hamas'ın ortadan kaldırılması ve rehinelerin geri dönmesi son zamanlarda savaşın hedefi değildi” dedi.

“Amaç Gazze Şeridi'nin sınırlarını değiştirmek ve Gazze'deki Filistin milliyetçiliğini ortadan kaldırarak mümkün olduğunca çok insanı başka bölgelere sürmek.”

Geçtiğimiz iki hafta içinde İsrail güçleri yüz binlerce insanın kuzey Gazze'yi terk etmesini emretti, bölgeye yardım girişini kesti ve kalanlara karşı yeni bir saldırı başlattı.

Rapoport gibi analistler İsrail ordusunun "Eiland Planı" olarak da bilinen ve Gazze'nin kuzeyinin etnik temizliğe tabi tutulmasını öngören tartışmalı “General Planı”nı uygulamaya konulduğunu söylüyor.

Rapoport, Başbakan Binyamin Netanyahu savaşı şu anda bitirmek istese bile ordunun durdurulmasının imkansız olabileceğini söylüyor.

“Bu savaştan dönüş yolu çok karmaşık. Ordunun kendisinin de durdurmakta zorlanacağı bir dinamik gelişti” diyor Rapoport.

Ordunun bir kısmıyla birlikte Netanyahu hükümetindeki güçlü sağcı figürler de “Gazze'yle ilgili büyük planı tamamlamak isteyecektir”.

Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada savaş sona erene ve İsrail Gazze'den çekilene kadar İsrailli rehinelerin serbest bırakılmayacağını söyledi. Ancak uzmanlar “Generalin Planı”nın Gazze'nin kuzeyini süresiz olarak İsrail işgali altında bırakmayı amaçladığını söyledi.

Marker'da yazan Avi Bar-Eli, Netanyahu'nun Sinvar'ın öldürülmesinden sonra yaptığı “önümüzdeki görev henüz tamamlanmadı” ve “bu Hamas'tan sonraki günün başlangıcı” gibi yorumları analiz etti ve Sinvar'ın ölümünün savaşı sona erdirmeyeceğini savundu.

Bar-Eli, “-Sinvar'ın ölümü- halen devam eden operasyonların sadece bir aşamasıdır” diye yazdı.

Temel sorular

İsrail'in şimdi kiminle müzakere edeceği, Sinvar'ın yerine geçecek kişinin ve tüm Hamas liderliğinin bu görüşmelerde nasıl bir tutum takınacağı ve henüz adı belli olmayan halefinin rehineleri teslim edip edemeyeceği gibi temel sorular da var.

Gazeteci Jonathan Lees Cuma günü Haaretz'deki yazısında “[Yeni liderin] tüm kaçırılanlara ve onları kaçıranlara ulaşıp ulaşamayacağı, onlarla ne yapılacağına karar verip veremeyeceği ve anarşiyi önleyip önleyemeyeceği bile belli değil” dedi.

Israel Hayom muhabiri Shahar Kleiman ise Hamas'ın müzakerelere nasıl yaklaşacağının belli olmadığını ancak rehine anlaşmasının Netanyahu hükümetine bağlı olduğunu söyledi.

“Nihayetinde karar Netanyahu hükümetine bağlı. Bildiğimiz gibi orada neredeyse her anlaşmaya karşı çıkan bakanlar var, hatta Kasım ayında yapılan anlaşmaya bile karşı çıkmışlardı” diye yazdı Kleiman.

Eski üst düzey İsrail Hava Kuvvetleri yetkilisi Zvika Haimovich Cuma günü yaptığı açıklamada Sinvar'ın ölümünün, İran'a bir saldırının gerekli olup olmadığı ve Gazze'de kalan 101 rehinenin koşullarının iyileşip iyileşmeyeceği de dahil olmak üzere, cevapladığından daha fazla soru ortaya çıkardığını söyledi.

Rehinelerin aile üyeleri bu sorunun cevabının net bir “hayır” olduğuna inanıyor ve yakınları için “ciddi endişe” duyduklarını ifade ederek bir an önce bir anlaşmaya varılmasını talep ediyor.

Rehinelerden birinin annesi olan Einav Zangauker Israel Hayom'a şunları söyledi: “Katil Sinvar'la hesabı kapattık ama şimdi oğlum Matan'ın ve diğer rehinelerin hayatı her zamankinden daha büyük bir tehlike altında. Netanayhu, rehineleri meşgul etme. Şimdi arabuluculara gidin ve İsrail'in yeni bir girişimini ortaya koyun.”

Rapoport çatışmalara son vermenin ve rehineleri geri almanın Ocak ayından bu yana İsrail'in imkanı dahilinde olduğunu söyledi.

Hamas'ın “uzun zaman önce” tutuklular ve ateşkes karşılığında rehinelerin iadesini kabul etmek üzere olduğunu belirten Rapoport, “Ama bence hem Gazze'de hem de Lübnan ve İran'da süregelen savaşın dinamikleri [Netanyahu'yu] ve ekonomik bir çöküş olmadığı sürece orduyu da büyülüyor” dedi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Analiz Haberleri