Yahya Sinvar'ın ardından Hamas'ın yeni lideri kim olacak?

Hamas'ın Gazze'de olmayan yeni bir lider ataması beklenirken, grup içinde birçok üst düzey isim bu rolle ilişkilendiriliyor.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas yönetiminin Yahya Sinvar'ın yerine Gazze dışından yeni bir siyasi lider seçeceği, kardeşi Muhammed Sinvar'ın ise bölgede İsrail'e karşı savaşı yönetmede daha büyük bir rol üstlenmesinin beklendiği belirtiliyor.

Hamas'ın lider seçiminde bölgesel müttefiklerinin hassasiyetlerini de dikkate alması bekleniyor.

İsrail'in güneyine yönelik 7 Ekim 2023'teki sürpriz saldırının mimarlarından olduğu belirtilen Yahya Sinvar Çarşamba günü İsrail güçleri ile girdiği tesadüfi bir çatışmada öldü ve Hamas üç aydan kısa bir süre içinde ikinci defa bir liderini kaybetti

Hamas'ın en tanınmış liderlerinden İsmail Heniye, Temmuz ayında İran'da İsrail tarafından düzenlenen bir suikasta kurban gitmişti.

Sinvar onun yerine geçtiğinde Gazze'deki hem askeri hem de siyasi liderliği bir araya getirmişti ancak bu sefer böyle bir şey pek mümkün görünmüyor.

Sinvar'ın potansiyel halefi olarak görülen yardımcısı Halil el Hayye Cuma günü yaptığı açıklamada İsrail'e meydan okuyarak İsrail askerleri Gazze'den çekilene ve savaş sona erene kadar rehineleri teslim etmeyeceklerini söyledi.

Hamas ölen liderlerinin yerine hızlı ve etkin bir şekilde yeni lider seçme kapasitesine ve geçmişine sahip olan kurumsal bir yapı. Hareketin en üst düzey karar organı olan Şura Konseyi yeni bir lider belirlemekle görevli.

Analistlere ve bir Hamas kaynağına göre, Hamas'ın baş müzakerecisi Hayye'nin yanı sıra diğer ana lider adayları Heniye'nin selefi Halid Meşal ve Şura Konseyi'ne başkanlık eden az tanınan bir isim olan Muhammed Derviş.

Kaynağa göre Hamas'ın kararını vermeden önce şimdiye kadar sonuçsuz kalan ateşkes görüşmelerinde önemli bir rol oynayan Katar'ı ve diğer bölgesel başkentleri bilgilendirmesi gerekecek.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri