2 Şubat 1982'de Hafız Esed liderliğindeki Suriye yönetimi, Hama şehrine tanklar ve uçaklarla saldırarak, bir katliam gerçekleştirdi.
Şam hükümeti ölenlerin sayısı hakkında resmi bir açıklama yapmasa da insan hakları örgütlerinin tahminlerine göre 40 bin kişinin hayatını kaybettiği bu katliamda en az 20 bin insanın izine ise ulaşılamadı.
Önce havadan bombalandı
Suriye ordusuna mensup piyadelerin ve tankların dar sokaklara rahatça girebilmesi için önce eski şehir merkezi havadan bombalandı, binalar tanklar tarafından yıkıldı. Eski şehir neredeyse tamamen yok edildi. Bazı iddialara göre Suriye ordusu yıkılmış binaların içinde saklananları öldürmek veya ortaya çıkarmak için zehirli gaz kullandı. Şehirdeki direnişin devam etmesi üzerine şehir toplarla çevrilerek üç hafta boyunca dövüldü.
Sonra, askeri ve sivil güvenlik personeli şehre dağıldı. Yakalanan şüpheliler işkence ve onu takip eden toplu idamlarla karşı karşıya kaldı.
"Hama bir bahaneydi"
Rejimin Hama'ya bir komplo hazırladığı katliamdan iki yıl öncesinden itibaren izlediği tutumla ve başvurduğu uygulamalarla ortaya çıkıyordu. İnançlarına ve değerlerine yönelik saldırılar karşısında halk alenen tahrik ediliyordu.
Esed yönetimi Hama'da bu tahrikleri yaparken bir yandan da askeri tedbirleri artırmayı, bölge ahalisini güvenlik yönünden sıkı bir denetime almayı da ihmal etmedi. Şehir tamamen sıkıyönetim kontrolüne alındı. Askeri ve sivil istihbarat için karargahlar kuruldu. Kısacası bir yandan halk isyan etmesi için her yönden tahrik edildi, diğer yandan da isyan edenlerin anında ortadan kaldırılması için her türlü tedbir alındı. Hafız Esed'in kardeşi ve suç ortağı Rıfat Esed olaylardan iki ay önce sıkıyönetim komutanlığına getirildi.
Aynı zamanda ağabeyinin halefi olmak, ondan sonra yerine geçmek isteyen Rıfat Esed, Hama’da insanlık dışı bir vahşet gerçekleştirdi.
Aradan geçen yaklaşık 40 yıla rağmen Suriye'de rejimin katliamları halen devam ediyor.