Türk edebiyatının tanınmış isimlerinden Rasim Özdenören'in hayatını kaybettiği bildirildi.
Özdenören, yakın bir zamanda koronavirüse yakalanmış ve KOAH tedavisi görmekteydi.
Rasim Özdenören kimdir?
1940 yılında Maraş’ta doğan Özdenören, ilk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi şehirlerde tamamladı.
İlk hikayesini 16 yaşında Varlık Dergisine yazdığı 'Akarsu' isimli yazıyla paylaştı. Bu girişimin ardından Rasim Özdenören çok sayıda yazı ve kitap kaleme aldı. Sezai Karakoç da Rasim Özdenören'in yayımladığı birçok yazıyı destekledi.
Lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.
1970 ve 1971 yılları arasında yüksek lisans kapsamında araştırmalar yapmak üzere ABD’nin çeşitli eyaletlerine gitti.
Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman görevli olarak çalışmalar gerçekleştirdi.
1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine atandı. Aynı bakanlık içerisinde kendisine müfettişlik görevi de uygun görüldü.
2005 yılında Genel Sekreter unvanıyla emekliliğini ilan etti.
Rasim Özdenören, eserlerinde daha çok yabancılaşma, ölüm ve ahiret, tavsavvuf, başkaldırı, çocuk gibi kavramları ele aldı.
Yazarın eserleri ise şunlardır:
Hastalar ve Işıklar, Gül Yetiştiren Adam, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm, Çarpılmışlar, Eşikte Duran İnsan, Denize Açılan Kapı (Yazarlar Birliğinden 1984 yılında ‘hikâye’ alanında ‘yılın hikâyecisi’ ödülünü aldı), İki Dünya (Türkiye Millî Kültür Vakfı tarafından fikir dalında 1978 jüri özel ödülü aldı), Yaşadığımız Günler, Ruhun Malzemeleri, Yeniden İnanmak, Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Müslümanca Yaşamak, Kafa Karıştıran Kelimeler, Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı, Red Yazıları, Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti, Ben ve Hayat ve Ölüm, Acemi Yolcu, İpin Ucu, Çapraz İlişkiler, Kent İlişkileri, Köpekçe Düşünceler, Kuyu, Ansızın Yola Çıkmak, Aşkın Diyalektiği, Yazı İmge ve Gerçeklik, Düşünsel Duruş, İmkânsız Öyküler.