Yemen'de 2022 yılının nisan ayından bu yana devam eden ateşkes bugün sona eriyor.
İran destekli Husiler (Ensarullah Hareketi) tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada, 6 aydır süren ve pazar günü sonlanacak ateşkesin uzatılması üzerine Suudi Arabistan ile yapılan görüşmelerin çıkmaza girdiğini ifade etti.
Bir barış anlaşmasına ulaşma noktasındaki çabalar sürecinde ateşkes ihlallerine ve süreç içerisinde yaşanan bazı sorunlara karşı "itidalli bir tavır aldıklarına" dikkati çeken Husiler, insani meselelerin çözülmesi konusunda karşı taraftan ciddiyet izlenimi almadıklarını vurguladı.
Husilerin müzakere heyeti tarafından yapılan açıklamada, "Elindeki tüm kozları oynayan saldırgan ülkelerin, insanlara diz çöktürmek amacıyla Yemen halkının ekmek teknelerini hedef almaktan ve halkı baskı altına almak hedefiyle bu durumu bir askeri taktik ve bir savaş aracı kullanmaktan başka çareleri kalmadığı gün yüzüne çıktı." ifadelerine yer verildi.
"Yemen halkı saldırganlığa karşı gelme duruşuna sahip"
Açıklamada ayrıca "Yemen halkının kendilerini ve haklarını savunma, saldırganlığa ve kuşatmaya karşı gelme duruşunu sahip olduğu" belirtildi.
Husiler, "Yemen halkının kaynaklarını yağmalayan" başta Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon güçlerine yakın olduğunu iddia ettiği şirketlerin faaliyetlerini durdurmasını talep ediyor.
Öte yandan Husilerin bildirisinde, petrol şirketlerine yapılan çağrıda pazar gününden itibaren yurt dışına petrol ihracatının durdurulması istendi.
Husilerin açıklamaları, "savaş çanlarının yeniden çaldığı" şeklinde yorumlanıyor.
Birleşmiş Milletler tarafından yakın zamanda yapılan bir duyuruda, Yemen'deki taraflardan yalnızca ateşkesi uzatmaları değil fakat bir barış anlaşmasına doğru yelken açılması istenmişti.
Yemen'de son durum
İran destekli Husilerin 2014 yılında başkent Sana'yı kontrol altına alması Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun ülkeye müdahalesine zemin hazırlamıştı.
Yemen'de ilk olarak Nisan ayında ilan edilen ateşkes kapsamında İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli hükümet güçleri çatışmalara ara verdi.
Silahlı çatışmalar yer yer devam etse de büyük ölçüde durdu. Resmi olarak 2 Ekim'de sona erecek olan ateşkesi uzatma yönünde girişimler sürüyor.
Ancak BAE destekli güçler ülkenin güneyinde Arap Yarımadası El Kaidesi'ne ve Müslüman Kardeşler bağlantılı Islah Partisi'ne yönelik saldırılarını halen sürdürüyor.
Ateşkes sürecinin, BAE'nin bölgedeki etkisini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirildiği göze çarpıyor.
BM'nin haziran ayında yayımladığı verilere göre ülkedeki 30 milyon kişiden üçte ikisi acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
Yemen'de 2022 Eylül ayı itibarıyla son durum ve kontrol alanları haritası:
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)
Kaynak: Mepa News