Yemen'deki iç savaş Suudi Arabistan ve BAE arasındaki 'altın çağı' sona erdirdi

Yemen'de Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki rekabet gün geçtikçe artıyor.

(Fotoğraf: Twitter / Muhammed bin Zayid Al Nahyan)

Suudi Arabistan'ın, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) etkin olduğu Yemen'in güneyindeki Aden'de yeni bir yerel yönetim kurulu kurmayı planladığı bildirildi.

Sana merkezli "Yemen Haber Ajansı"na göre, Suudi Arabistan söz konusu planıyla birlikte BAE destekli GGK'nin Aden üzerindeki nüfuzunu kırmayı amaçlıyor.

Suudi Arabistan yönetimi, geçen ay başkent Riyad'da Yemen'den siyasi ve aşiret liderleriyle birlikte Hadramevt Ulusal Konseyi'nin (HNC) kuruluşunu ilan etmişti.

Kurulmasının ardından HNC tarafından yapılan açıklamada, "yeni konseyin Yemen'deki Hadramevt bölgesi halkının çıkarlarını temsil etmek ve hedeflerini savunmak amacıyla siyasi bir platform olarak hizmet etmeyi amaçladığı" vurgulanmıştı.

Suudi Arabistan'ın kurmayı planladığı "Aden Yönetim Kurulu"nun Hadramevt Ulusal Konseyi'ne benzer bir platform olacağı düşünülüyor.

Güney Geçiş Konseyi'nin ayrılıkçı politikalar seyretmesiyle birlikte özellikle Yemen'in güneyinde BAE destekli GGK ile Suudi Arabistan'ın desteklediği güçler arasında gerilimlerin arttığı biliniyor.

GGK liderlerinden 'bağımsızlık' açıklaması

Yemen Başkanlık Konseyi'nde Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi lideri olan Aidrus ez Zübeydi, ülkenin güneyinin bağımsızlığını kazanması çağrısında bulunmuştu.

Ez Zübeydi, Yemen'de barışın güneylilerin bağımsızlık çağrılarına kulak verilmesi durumunda sağlanabileceğini söylemişti.

Middle East Eye'ın haberine göre, Londra'da İngiliz yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından gazetecilere konuşan Ez Zübeydi, "Güneyin bağımsızlık elde etmesinin çözüm anlamına geldiğini düşünüyoruz." demişti.

BAE ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler çıkmaza mı girdi?

Körfez ülkeleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, son dönemde birçok alanda rekabet içerisine girmiş durumda. Bu alanlardan biri de tarafların Yemen iç savaşı konusunda ayrılık içerisinde olması.

WSJ'nin geçtiğimiz dönemde yayınladığı bir analizine göre, Suudi Arabistan, Yemen'deki savaşı sona erdirmek üzere İran destekli Husilerle doğrudan müzakereler sürdürürken 2019 yılında bu ülkedeki cephe hatlarında bulunan askeri güçlerinin çoğunu geri çeken BAE, Yemen'in geleceğine dair görüşmelerde "yedek kulübesinde olmaktan" endişe duyuyor.

BAE'nin Yemen'deki hedefi ne?

Bu paralelde BAE, kendisiyle birlikte hareket eden ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi ile birlikte Yemen içerisinde yeni bir yapı kurmuş vaziyette.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, BAE'nin Yemen'in güneyinde stratejik önemde bir hakimiyet alanı elde etmek istediğini ve ayrıca bölgedeki deniz rotalarında güvenlik sağlamak amacıyla Kızıldeniz'i kapsayacak şekilde bir güce sahip olma arayışında olduğunu söylüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri aralık ayında, Yemen hükümetiyle "büyük bir tehdit meydana gelmesi durumunda", BAE'li askeri güçlerin ülkeye müdahalesini onaylayan, Yemen güçlerini BAE'de eğitmeyi öngören ve istihbarat iş birliğini derinleştirecek bir güvenlik anlaşması imzaladı.

BAE ayrıca Kızıldeniz'in güney uç noktasındaki Babülmendep boğazında yer alan bir adada askeri üs ve uçak pisti inşa etme hedefinde.

Suudi Arabistan Yemen konulu gelişmelere nasıl bakıyor?

Körfez yetkililerine göre Riyad yönetimi ise BAE-Suudi Arabistan destekli hükümet arasındaki güvenlik anlaşmasına ve üs inşası planına resmi olmayan yollardan itiraz ediyor.

Öte yandan yetkililere göre, Suudi Arabistan, BAE'nin Yemen ile olan sınırın 799 kilometresini güvence altına alma ve İran destekli Husilerin insansız hava araçları ve füze saldırılarının durdurulması yönünde sahip olduğu ana hedeflerine karşı çalışmalar yürüttüğü görüşüne sahip.

Bunlara karşılık olarak ise Suudi Arabistan, Arap koalisyonundan Sudanlı güçleri BAE'nin askeri operasyonlarına yakın alanlara konuşlandırmış durumda. BAE tarefı ise Suud'un bu hamlesini "göz korkutma taktiği" olarak yorumluyor.

BAE'nin kendi çıkarlarına karşı çalışan bir Suudi Arabistan istemediği, Suudi Arabistan'ın da Körfez'de Suudi Arabistan üstünlüğüne tehdit oluşturacak bir BAE'den endişe duyduğu belirtiliyor.

Analistlere göre, Suudi Arabistan ve BAE ortak askeri tatbikatlara devam ediyor ancak iki ülke arasındaki iş birliğinin altın çağı sona ermiş durumda.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

İran destekli Husiler: Suudi Arabistan ile müzakereler durdu
Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu 11 milyar dolar zarar açıkladı
"Suudi Arabistan-Yemen sınırında dört ayda 430 göçmen öldürüldü"

Haberler Haberleri