Yemen'deki ölümcül seller geride dehşet verici bir yıkım bıraktı

BM verilerinden derlenen bilgilere göre, son haftalarda Yemen genelinde yaklaşık 100 kişi sellerde hayatını kaybetti.

Yıkık dökük evlerinin yanında oturan Ebu İbrahim, giderek şiddetlenen sağanak yağışların yoksullaşan ve savaştan zarar gören Yemen'de sel felaketinde ölen oğlu ve yedi torunu için ağlıyor.

Ebu İbrahim, şiddetli seller ve toprak kaymalarının dağ yamacında büyük yaralar açmasının ardından evlerinden geriye kalan yıkık taş duvarları gösteriyor.

Kendi evi de yakın bir bölgede olan Ebu İbrahim, oğlunun evinin selde yıkılırken çıkardığı korkunç sesi hatırlarken gözyaşlarına hakim olamadı.

"Kısa bir süre sonra eşim İbrahim'in evinin artık orada olmadığını gördü ve yüksek sesle çığlık atarak, 'İbrahim ve çocukları sele kapılıp gittiler!' dedi."

Uzmanların iklim değişikliğinden etkilendiğini söylediği bu yılki yağmurlar nedeniyle ölen, yaralanan ya da evleri yerle bir olanlar sadece onlar değildi.

Birleşmiş Milletler insani yardım kuruluşu OCHA'ya göre, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolünde olan ülkenin batısındaki geniş bir bölge içerisinde olan El Mahvit ilinin Melhan ilçesindeki sellerde en az 40 kişi öldü veya kayboldu.

OCHA, 15 evin yıkıldığını ve 50'sinin ağır hasar gördüğünü, 215 ailenin yakındaki okullara sığınmak zorunda kaldığını söyledi.

BM verilerinden derlenen bilgilere göre, son haftalarda Yemen genelinde yaklaşık 100 kişi sellerde hayatını kaybetti.

BM'nin Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre Temmuz sonundan bu yana ülke genelinde 560.000'den fazla insan selden etkilendi.

Geçen hafta 13.3 milyon dolarlık acil durum fonu çağrısında bulunan IOM'nin Yemen misyon şefi Matt Huber, “Yıkımın boyutu dehşet verici” ifadesini kullandı.

"Dağın sarsıldığını duyduk"

Huber, Yemen'in batısındaki dağların mevsimsel olarak yoğun yağışa eğilimli olduğunu ancak bu yılki aşırı yağışların "daha önce görülmemiş boyutlarda" olduğunu söyledi.

Melhan'da yaşanan olaylarda toprak kaymaları nedeniyle bazı evler tamamen toprak altında kalarak yok oldu.

İbrahim ve ailesinin bir başka komşusu Abdullah el Melhani olayın şiddetini ifade etmek için, "Dağın sarsıldığını duyduk” diyor.

BM Nüfus Fonu X'te yaptığı açıklamada, “tahrip olmuş ve sular altında kalmış yollar” nedeniyle yardım çalışanlarının bölgeye erişiminin "neredeyse imkansız" olduğunu belirtti.

Fon, selden etkilenen köylülere dolambaçlı ve engebeli arazide yardım taşıyan develerin fotoğraflarını yayınladı.

Yemen'deki seller evleri yıktı, binlerce aileyi yerinden etti ve sağlık merkezleri, okullar ve yollar gibi kritik altyapıya ciddi zarar verdi.

Arap yarımadasının en yoksul ülkesi olan ve 2015'ten bu yana İran ve Suudi Arabistan arasındaki bir vekalet savaşın içinde bulunan Yemen, halihazırda hızla artan yetersiz beslenme vakalarıyla mücadele ediyordu ve şiddetli yağışlar ve sellerle bağlantılı olarak kolera vakalarında artış yaşanmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Yemen'deki insani durumun önümüzdeki aylarda daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

WHO, Yemen'in orta dağlık bölgeleri, Kızıldeniz kıyı bölgeleri ve güney yaylalarının bir kısmının 300 milimetreyi aşan “benzeri görülmemiş seviyelerde” yağış almasının beklendiğini söyledi.

Yemenli bir çevre grubu olan Holm Akhdar'da araştırmacı olan Maha el Salihi, “İklim değişikliği selleri yalnızca daha sık değil, aynı zamanda daha şiddetli hale getiriyor” diye konuştu.

"Son derece savunmasız"

Husilerin elindeki başkent Sana'da meteoroloji departmanı yetkililerinden olan Muhammed Hamid, Yemen'de tekrar eden üst düzey meteorolojik olaylarının iklim değişikliğinin etkilerini açıkça gösterdiğini söyledi.

AFP'ye konuşan Hamid, Mayıs 2015'ten bu yana yaklaşık dokuz tropik kasırga ya da her yıl bir tropik kasırga yaşandığını ve bu sayının alışılmadık derecede yüksek olduğunu söyledi.

Hamid, Ekim ayında “yeni siklonlara hazır olmamız gerekiyor” dedi.

Meteoroloji uzmanları, gezegen ısındıkça daha sıcak havanın daha fazla nem tutarak daha ağır ve daha sık fırtınalar meydana getirebileceğini ifade ediyor.

Chatham House düşünce kuruluşunda iklim danışmanı ve yardımcı araştırmacı olarak görev yapan Kerim Elgendy, Yemen'in yıllardır süren çatışmalar nedeniyle zayıflayan altyapısı ve afet müdahale kapasitesinin iklim değişikliğinden kaynaklanan tehdidi daha da artırdığını söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri