Yemen'de 2014'ten bu yana devam eden ve binlerce kişinin ölümüne yol açan iç savaşın neden olduğu insani krizin boyutları nedeniyle bu savaşın artık bitirilmesi gerektiği yönündeki çağrılar artıyor.
Fakat yapılan son analizlerde ülkede ikiden fazla savaşan taraf olmasının ve ajandalarının çeşitliliğinin savaşın bitirilmesini çok zorlaştırdığı belirtiliyor.
Bu minvalde uzmanlarca yapılan analizlerde şu noktalar vurgulanıyor:
- Savaşın derin ve tarihi bir altyapısı var. Şii-Sünni ayrılığı, 1990'da Kuzey Yemen'in Güney Yemen'i yutması, yönetim şeklinin ne olması konusundaki fikir ayrılıkları gibi- Savaş zannedildiği gibi Husiler ve Mansur Hadi hükümeti güçleri gibi iki taraf arasında geçmiyor. Şu an yekpare sayılabilecek tek yapı başkent Sana'yı da elinde bulunduran İran destekli Husiler. Fakat Husilerin kendi aralarında dahi Caferi-Zeydi ihtilafı gibi meseleler yaşanabiliyor.
- Hükümet güçleri ise Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri rekabeti ve güneydeki ayrılıkçı talepler nedeniyle kendi içinde daha karmaşık bir konumda. Ülkede ayrıca ciddi ve organize bir El Kaide yapılanması bulunuyor. Ayrıca IŞİD-El Kaide ihtilafının ardından Yemen'de de bir IŞİD yapılanması kuruldu ve gücü azalsa da halen mevcut.
- Ülkede çoğunlukla Zeydilerden oluşan 1978-2011 döneminde Yemen'i yöneten Zeydi lider Ali Abdullah Salih'in destekçileri de bulunuyor. Bu kesime ülkeyi ele geçirme şansı verilmese de Yemen'deki girift tabloyu daha da karmaşıklaştırmaları açısından önemseniyorlar.
ABD, 2021'de Husi ve El Kaide karşıtı koalisyona verdiği desteği azalttı ve daha dolaylı hale getirdi. 2015 yılından bu yana savaşın içerisinde yer alan Suudi Arabistan'ın da bu savaştan çekilmek istediği gözlemleniyor.
Fakat Yemen'deki savaşta başı çeken ülkelerden Suudi Arabistan'ın Yemen'in İran tarafından desteklenen Husi hakimiyetine terkini kendisine doğrudan tehdit olarak görmesi, savaştan çekilme müzakerelerini tıkıyor.
Tüm bu sebeple uzmanlar Yemen'deki savaşın bitirilmesine yönelik taleplerin artışına rağmen bu savaşın sona ermesinin kısa süre içinde zor olduğunu belirtiyorlar.
Kaynak: Mepa News