Cumhurbaşkanının yürütmenin başı olması ve bir partiye üye olmasını sağlayacak yeni anayasa teklifi, AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş tarafından, 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu.
AK Parti'li Abdülhamit Gül ve MHP'li Mehmet Parsak ortak basın toplantısı düzenleyerek değişiklik teklifiyle ilgili açıklama yaptı.
Abdülhamit Gül şu açıklamayı yaptı:
"Toplam 21 maddelik anayasa değişiklik teklifimizi AK Parti olarak sunduk. Bu kuvvetli bir uzlaşı teklifidir. Özellikle bu anayasa metninde seçilme yaşını 18'e düşürüyoruz. Güçlü yasama ve güçlü yürütme dedik. CHP'li Bülent Tezcan'ın da olduğu bir anlaşma yaptık. Orada mutabık kaldığımız 7 maddeyi de buraya koyduk. Hukuk devleti bakımında da tarihidir. Bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu var. Askeri ve sivil darbe ayrımı ortadan kalktı. HSYK konusunda da mutabakata vardık. Kürsü seçimini ortadan kaldırarak parlamentoyu daha da güçlendirdik. Bu ortak bir mutabakattır. Burada beraber taşın altına elimizi koyduk. Mecliste güçlü bir şekilde kavul edileceğini düşünüyorum."
Mehmet Parsak ise şu ifadeleri kullandı:
"Burada 2011'den sonraki gelişmelerin daha dikkatli analiz edilmesi gerekiyor. Tüm siyas, partiler anayasanın değişmesi üzerinden milletimize söz vermiştir. 2011 yılındaki anayasada, anayasadan Türk ibaresi çıkarılmak istenmiştir. Bu anayasada ilk dört maddenin değişmesi teklif edilmiş, milli ve üniter devlet ilkelerinin değiştirilmesi istenmiştir. Eğitim dilinin Türkçe olduğu, hükümet sistemi de tartışılmak istenmiştir. Milli devlet ve üniter devlet tartışma konusu değildir."
Anayasa değişikliği teklifi şu şekilde:
Teklifte MHP'nin istediği değişiklikler gerçekleştirildi ve bu partiye gönderildi. MHP teklifte yapılan değişiklikleri onayladı ve uzlaşma sağlandı.
Anayasa değişikliğinin mecliste görüşülmesinin ardından oylanması ve bahar aylarında referanduma sunulması planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Esenyurt Belediyesi'nin açılış töreninde teklifin bugün meclise sunulacağını açıklamıştı.
Kaynak: DHA, El Cezire Türk