Yeni Filistin nesli ve geri dönüş umudu

Cemal Hac Ali

1948'de Nakba'ya tanıklık eden ilk nesil, uzun yıllar "geri dönüş" yükünü omuzladı. Uzun süre bir yere gitmeyeceklerini düşünerek evlerinin anahtarlarını ve bir kaç parça şeyi aceleyle yanlarına aldılar. Birkaç günlüğüne veya haftalığına ayrılacaklarını zannediyorlardı.

Arap güçleri işgalcileri yok etmeye ve birkaç saat içinde ezmeye kararlıydı. Onlar da birkaç günlüğüne ayrılıp ardından işgalcileri yenerek muzaffer olacaklarını düşünüyorlardı. 

Bir yıl sonra mülteci çadırları kuruldu, sonra bu çadırlar sonra çatıları tenekeden olan binalara dönüştüler. Kamplar Filistin ve Şam'da yayıldı. Yerinden edilmiş Filistinlilerin bedenlerine bir uyuşturucu enjekte edilmişti ve sonra hikayenin gerçekte ne olduğunu görmeye başladılar. Kurulan komployu anladılar ve dizginleri ellerine alarak hangi ad ve formda olursa olsun Filistin direnişinin saflarına katılmaya başladılar. Öte yandan komplolar ve gizli anlaşmalar da devam etti acak en yakın ve en sevgili olanlar Filistin milletini desteklemekten vazgeçmedi. 

Bütün dünya Filistinlileri kontrol etmek ve uysallaştırmak için uğraştı. Filistinlileri 1967 yılındaki sınırların dışında ve yalan olan bir Filistin devleti vaadiyle kandırıp teslim olmaya zorladılar. Yeni Filistinliler dürüst olmamakla suçlandı, tamamen yalnız bırakılmış ve herhangi bir destekten yoksun durumdaydılar.

Barış görüşmelerine destek olan iki yüzlü dünyanın amacı aslında Filistinlileri bastırmak. Bu kuruluşlar, defalarca, sözlerini yerine getirmedi ya da adalet namına herhangi bir gelişme kaydedemediler. 

Ancak Büyük Dönüş Yürüyüşü, önceki tüm Filistin mücadelesi ve direniş biçimlerinden farklı anlamlar ve çağrışımlar taşıyor. Bunun nedeni şu ki on yıllardır süren halk direnişinde ana hedef ilk defa 1948'de işgal edilen tüm Filistin topraklarına geri dönebilmek.

Filistin meselesinin tarihini gözlemleyenler, bu halk hareketinin en büyük etkisinin eski ve yeni kuşak Filistinlilerin hafızalarını canlandırması olduğunu düşünüyor. Ayrıca bu tür bir halk harekeketinin, Filistinlilerin yaşadıkları tüm zorlukların sebebinin işgal edilen toprakları olduğuna işaret ettiğini düşünüyorlar. 

Halk hareketi, barış sürecine garantörlük yapan tüm ülkelere, geçmiş yıllardaki aldatma ve hilelerin artık açığa çıktığını da anlatıyor. Hareket ayrıca Filistinlilerin tarihsel haklarından taviz verilmesinin bir hata olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini, çünkü dünyanın Filistin meselesine önem vermediğini söylüyor. Bir noktada da tarihsel uzlaşma ve bir anlaşma bekleniyor. 

Eski ya da yeni dünya tarafından kullanılmamış yeni bir direniş biçimi olan bu hareket, kendi topraklarına sıkı sıkıya bağlı yeni Filistinlilerin imajını ortaya koydu. Gösterişsiz bir direniş işgalcilerin hesaplarını bozmaya yetti ve Nakba'nın 70. yıl dönümü olan 15 Mayıs'tan önce bu halk hareketini bitirmenin yollarını arıyorlar.

Çeviri: Mepa News

Bu makalede yer alan görüşler yazara aittir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.