Güney Pasifik'te bir takımada olan Yeni Kaledonya halkı, Fransa'dan bağımsızlık isteyip istemediğine karar vermek için düzenlenen referandumda sandık başında.
Son 170 yılını Fransız hakimiyetinde geçiren ada halkının, Paris'le yola devam etme yönünde oy kullanması öngörülüyor.
Referandum, yerli Kanak halkı ile "Kaldoş" olarak bilinen Avrupalı sömürgecilerin torunları arasında bir mücadele olarak görülüyor.
Yeni Kaledonya'da 4 Kasım 2018'de düzenlenen ilk referandumda, 270 bin nüfusa sahip ada halkının yüzde 56,7'si statükonun sürdürülmesinden yana oy kullanmıştı.
ABD'de siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu öldürülmesinin ardından küresel çapta başlayan sömürgecilik karşıtı eylemlerin ardından yapılacak halk oylamasının ada sakinleri arasındaki bölünmeyi derinleştirebileceği belirtiliyor.
Pazar günkü referandumda 180 binden fazla kayıtlı seçmenden "Yeni Kaledonya'nın tam egemenlik kazanmasını ve bağımsız olmasını istiyor musunuz?" sorusuna yanıt vermeleri istenecek.
Adanın referanduma 'evet' demesi durumunda 1853'te Fransız sömürgesi altına giren ada tam bağımsızlığına kavuşmuş, egemen bir devlet olacak.
Yeni Kaledonya, Fransa'ya 16 bin kilometre mesafede, Avustralya'nın doğusunda yer alıyor.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra denizaşırı bir bölge haline geldi ve 1957'de tüm Kanaklar'a Fransız vatandaşlığı verildi.
AP'ye göre Fransız sömürge yönetimi altında Kanaklar, katı ırkçılık politikaları ve yaygın ayrımcılıkla karşı karşıya kaldı.
Son tahminlere göre Kanaklar ada nüfusunun yüzde 40'ını, Kaldoşlar ise yüzde 27'sini oluşturuyor. Geri kalanları ise Asya ülkelerinden gelen göçmenler oluşturuyor.
Referandumda bağımsızlık reddedildi
Fransa'nın Güney Pasifik'teki Yeni Kaledonya bölgesi, iki yıl içinde ikinci kez bağımsızlık referandumuna gitti. Fransa Deniz Aşırı Bölgeler Bakanlığı, tüm oyların sayıldığını ve hayır oylarının kazandığını duyurdu.
4 Kasım 2018'de düzenlenen ilk referandumda yüzde 56.7 oranında statükonun sürdürülmesinden yana oy kullanan Yeni Kaledonya'da yine sonuç Fransa içinde kalmak oldu. Bu kez 180 binden fazla kayıtlı seçmenin katılım oranı yüzde 86'ya ulaştı.
Fransa Deniz Aşırı Bölgeler Bakanlığı'nın ilk sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada, 'bu aşamada bağımsızlığa hayır oyunun kazanmaya doğru gittiği' ifade edildi.