Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yapılan anlaşmanın iptal edilmesini istedi. Yunan Başbakan, Libya'nın AB ile ilişkilerinde herhangi bir ilerleme sağlamasının ön koşulunun, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya'dan ayrılması olduğunu söyledi.
Libya'nın başkenti Trablus, gün içerisinde Avrupa Birliği üyesi iki Akdeniz ülkesinin başbakanını ağırladı.
Trablus'u ziyaret eden İtalya Başbakanı Mario Draghi, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüştü.
Başbakan Dibeybe, Draghi'yi başbakanlık konutunda resmi törenle karşıladı.
İki lider, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Dibeybe, burada yaptığı konuşmada, Libya ve İtalya arasındaki stratejik iş birliğini güçlendirmeye önem verdiklerini belirterek, "İtalya, önceki koşullara rağmen büyükelçilik faaliyetlerini Trablus'ta sürdüren az sayıda ülkeden biriydi." dedi.
Ortaklık anlaşması imzalanması ve iki ülke arasında karşılıklı uçuşların başlamasının önemi konusunda anlaştıklarını kaydeden Dibeybe, Libyalıların İtalya vizesi almalarına yönelik prosedürlerin kolaylaştırılması konusunda da fikir birliğine vardıklarını söyledi.
Enerji ve elektrik alanında tecrübe paylaşımında bulunmak için mutabık olduklarını aktaran Dibeybe, İtalyan petrol devi "Eni" şirketinin, "her iki ülke ekonomisi için de çok önemli" olduğuna dikkati çekti.
Akdeniz'deki düzensiz göçmenler konusuna da değinen Libya Başbakanı, ülkesinin göçmenler için bir geçiş güzergahı olduğunu ve göç dosyasının sadece iki ülkenin değil, Avrupa'nın ve dünyanın bir sorunu olduğunu belirtti.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Trablus'ta
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Trablus'ta, Başbakan Abdulhamid Dibeybe ile başbakanlık konutunda görüştü.
İkili, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
"Yakın geçmişte, ilişkilerimizi sınayan her şeyi geride bırakmanın zamanı geldi." ifadesini kullanan Miçotakis, ülkesinin Trablus Büyükelçiliği'nin açılışını gerçekleştireceğini dile getirdi. Miçotakis, Trablus’un ardından Bingazi’de konsolosluk açacaklarını ifade etti.
Ayrıca Türkiye'nin Libya ile 2019'da imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasına şiddetle karşı çıkan Yunanistan, bu anlaşmanın iptal edilmesini istiyor.
Miçotakis, Trablus ziyareti sırasında bunu açıkça dile getirdi ve Libya'nın AB ile ilişkilerinde herhangi bir ilerleme sağlamasının ön koşulunun, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya'dan ayrılması olduğunu söyledi.
Yunan Başbakan, Ankara ile Trablus arasındaki deniz yetki alanları anlaşmasını 'sözde' olarak tanımladı ve, "Tabii ki bizim için çok önemli nokta; sözde uluslararası anlaşmalar olarak sunulan ancak Avrupa Konseyi tarafından açıkça belirtildiği gibi yasal etkisi bulunmayan yasadışı belgelerin iptali." dedi.
Atina yönetimi, Libya'da devam eden iç savaş sırasında ülkenin doğusunda konuşlu General Halife Hafter'e açıktan destek sağlayan ülkelerden biriydi.
Dibeybe: Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz
Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına değinen Dibeybe, şunları söyledi:
"Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz."
Libya Başbakanı Dibeybe, şöyle devam etti:
"Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız."
Kaynak: Euronews