Çin'in Yunanistan'daki yatırımlarının artması, ülkenin önemli tesislerini satın alma yoluyla doğrudan Çin devletinin kontrolüne geçmesi dikkat çekiyor.
Yunanistan'ın en büyük ve en önemli limanı olan Pire Limanı'nın %49'u daha önce Çin tarafından satın alınmışken, son hisse satışlarıyla Çin'in limandaki payı %67'ye çıktı.
Böylece Pire Limanı'nın yönetimi Yunanistan'dan Çin'e geçti.
Avrupa Birliği'nin ise bu gelişmeden rahatsız olduğu belirtiliyor.
Zamanla büyüyen Atina şehriyle birleşen Pire şehrinde yer alan liman, kapasitesinin yanı sıra Yunanistan'ın başkenti olan Atina'nın limanı olması nedeniyle büyük bir stratejik önem taşıyor.
Pire Limanı, Akdeniz'in en işlek limanlarından biri olarak dikkat çekiyor.
Yunanistan'da 2010'da başlayan kriz Çin için fırsata dönüştü
Yunanistan'da 2010'da başlayan büyük ekonomik kriz öncesinde Pire Limanı'nın hisseleri tamamen Yunanistan devletindeydi. Yunanistan'da kamu maliyesinin 2011-2013 döneminde büyük bir iflas tehlikesi yaşamasıyla ülkede büyük bir özelleştirme hamlesi başlatıldı. Bu süreçte Çin devleti Pire Limanı hisselerinin %49'unu almayı başardı. Limanın özel bir şirkete değil doğrudan Çin devletine satılması Avrupa ve Yunanistan'da tepki çekti.
Yunanistan'da ekonomik krizin ve kamu maliyesinin iflası tehlikesinin halen tam olarak giderilememesi nedeniyle kamu yeni özelleştirmelere ihtiyaç duyuyor. Koronavirüs salgının etkileri nedeniyle Yunanistan ekonomisi 2020'de %8,2 oranında daraldı. Bu da kamu maliyesini oldukça zor bir durumda bırakarak yeni özelleştirmeleri zorunlu kıldı.
Yunanistan'a aynı zamanda borç veren ülkelerden olan Çin, bu sayede Pire Limanı'ndaki hissesini %67'ye çıkartıp Yunanistan'ın en önemli tesisi sayılan bu limanın yönetimini elde etti.
Kaynak: Mepa News