Yunanistan'da Public Issue isimli tanınmış özel bir anket firmasının örneklenmiş 600 kişi ile telefonda görüşerek gerçekleştirdiği araştırma Türkiye ile Yunanistan arasındaki son gelişmelere Yunan halkının nasıl tepki verdiğini ortaya koyuyor.
Ülke çapında gerçekleştirilen 'Yunanistan ve Dünya 2018' adlı anket çerçevesinde sorulanlara verilen yanıtlarda Türkiye'nin Yunan hükümranlığını zedeleyici ve tartışmaya açan girişimlerinin en ciddi sorun olarak görüldüğü ortaya çıktı.
Yunanların yüzde 74'ü Ege denizindeki bazı adalara ilişkin yaşanan gelişmeleri en büyük problem olarak görürken yüzde 16'sı ülkenin en büyük probleminin Türkiye'nin agresif, saldırgan, uzlaşmaz ve inatçı tutumu olduğunu belirtiyor.
Yunanlılara göre ilişkiler geriledi
Türk-Yunan ilişkilerinde gelinen noktanın bir yıl öncesine göre nasıl olduğu sorulduğunda ise halkın yüzde 81'i gerilediğini, yüzde 16'sı aynı olduğunu ve yalnızca yüzde 2'si daha iyi olduğunu söylüyor.
Başbakan Alexis Tsipras 26 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye'den gelen tehlikeli provakasyonlar karşısında ülkesinin sakin kalmaya devam ettiğini açıklamıştı.
İki NATO ülkesi arasında karasuları ve havasahası meselesinden Ege ve Akdeniz'deki mineral ve enerji kaynaklarına, Kıbrıs adasının durumundan iki taraftaki Rum ve Müslüman azınlık haklarına kadar pek çok sıkıntı ve anlaşmazlık mevcut.
Aynı araştırmanın sonuçlarına göre Yunan halkının yüzde 54'ü Tsipras hükümetinin Türkiye ile ikili ilişkileri 'doğru yönetiyor olmayabileceğini' düşünüyor.
Yüzde 67 AB üyeliğine potansiyel olarak karşı
Araştırmanın bir diğer sonucu da AB üyeliği ile ilgili: Buna göre halkın yüzde 67'si Türkiye'nin AB üyeliğine 'potansiyel olarak karşı' pozisyonda duruyor. Üyeliğe 'potansiyel olarak olumlu' bakanların oranı ise yalnızca yüzde 27.
Buna rağmen yüzde 70 ile toplumun ezici bir çoğunlu AB müzakerelerinin ve diyaloğun devam etmesi gerektiğine inanıyor.