Filipinler'in en güneyinde yer alan Mindanao Adası'nda yaşayan Müslüman Moro halkına geniş kapsamlı özerklik sağlanmasını öngören yasanın kabulü için yapılan referandumdan 'evet' oyu çıktı.
Bölge halkının yaklaşık yüzde 85'inin evet dediği referandumda 1.7 milyonu aşkın kişi oy kullandı. Buna göre Bangsamoro Organik Yasası (BOL) resmi olmayan sonuçlara göre kabul edildi.
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin Temmuz sonunda imzaladığı Bangsamoro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasa, bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarının artırılmasını öngörüyor.
Yasa, nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaletinin bazı bölgeleri ile çevresindeki adalara, mevcut özerk yapıdan çok daha kapsamlı bir özerklik sağlayacak. Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak. Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin başkenti Cotabato şehri olacak. Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak şeri hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek.
Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek. Ayrıca eski Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) savaşçıları kolluk kuvvetlerine katılabilecek.
6 Şubat'ta yapılması planlanan ikinci referandumda ülkenin en büyük ikinci adasında bulunan diğer şehirlere Müslüman özerk bölgeye katılıp katılmak istemedikleri sorulacak.
Moro Müslümanları kimdir?
Moro Müslümanları 16. yüzyılın ilk çeyreğinden bu yana ülkeye gelen İspanyol, Portekiz, Amerikan ve Japon işgaline karşı yaklaşık 500 yıl boyunca direniş gösterdi. 2. Dünya savaşı sonrasında ABD 1946 yılında Filipinler’e bağımsızlık verirken Müslümanlar kendi bölgelerinin de Filipinler’e katılmasına itiraz ettiler ancak etkili olamadılar.
Filipinlerin nüfusunun yaklaşık yüzde 11'i Müslümanlardan oluşuyor. Bu Müslüman nüfusun büyük bir kısmı da Mindanao Adası'nda yaşıyor.