Suriye'de barış yolunda bir uzlaşmaya varmayı amaçlayan Astana görüşmeleri başlıyor. Resmi toplantılar Türkiye saati ile 10'da başlayacak. Görüşmelerin bugün ve yarın olmak üzere iki gün sürmesi bekleniyor.
İlk günkü görüşmeler Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in açılış konuşmasıyla başlayacak. Sürecin garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran’ın temsilcilerinin konuşmalarından sonra BM ve ABD temsilcilerinin de bir konuşma yapması planlanıyor.
Suriyeli muhalifler ile rejim arasında ilk görüşmenin saat 14:00-15:00 arasında düzenlenmesi bekleniyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura burada taraflar arasında arabuluculuk yapacak.
"Yüz yüze görüşmeler henüz kesinleşmedi"
Astana görüşmelerindeki Rusya delegasyonunun başkanı Alexander Lavrentyev, Suriyeli muhalifler ile rejimin aynı masada yüz yüze oturup oturmayacağının hâlâ kesin olmadığını ifade etti.
Amacın bu yönde olduğunu ifade eden Rus diplomat, toplantıların başlayacağı pazartesi gününe kadar tarafların görüşmelerin formatı konusunda karara varmasını umduğunu kaydetti.
İran temsilcisi ise rejim ile muhalifler arasında yüz yüze görüşmeler olması ihtimalinin zayıf olduğunu öne sürdü.
"Sonuç bildirgesi hazırlanıyor"
Rus İnterfax haber ajansının, özel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rusya, Türkiye ve İran bir uzlaşma metni üzerinde çalışıyor. Bu metin daha sonra Suriyeli taraflara imzalanmak üzere sunulacak.
Resmi görüşmeler öncesi yapılan hazırlıklar kapsamında Pazar günü Rusya, Türkiye ve İran arasında önce ikili sonra üçlü oturumlar gerçekleştirmişti.
Muhalifler: Ateşkes ihlalleri ve insani konular önceliğimiz
Muhaliflerin Sözcüsü Yahya Aridi Pazar günü yaptığı açıklamada, toplantıda görüşülmesi gereken konuların başında ülke genelinde Esed rejimi ve İran komutasındaki milislerin ateşkes ihlalleri olduğunu vurgulamıştı.
Bir diğer konunun da insani boyut olduğuna işaret eden Aridi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının 13. ve 14. maddelerinde zikredilen ablukaların kaldırılması ve rejimin etnik temizliğine son verilmesine ilişkin maddelerin tartışılması gerektiğini ifade etti.
Aridi, "Bunların derinlemesine tartışılmasından doğacak diğer konular ve onları sonuca erdirmek, bir tür bildiriye ya da nihai siyasi çözüme temel sayılacak ve 1. Cenevre Bildirisi'ni baz alacak güçlü bir belgenin oluşmasına yol açabilir" demişti.
Astana, Cenevre görüşmeleri yolunda önemli bir adım
Daha önceki Suriye müzakerelerinin aksine Suriyeli muhalifleri, siyasi kanadı değil askeri kanadın temsil ettiği Astana görüşmeleri, Cenevre’de Şubat ayında düzenlenmesi planlanan Suriye görüşmeleri yolunda da önemli bir adım olacak.
Suriye genelinde kapsamlı bir ateşkesi konsolide etmeye odaklanan Astana görüşmeleri başarılı olursa Cenevre görüşmelerinde siyasi geçiş konusunda ilerleme sağlama ihtimali güçlenecek.
Kaynak: Al Jazeera, Reuters, RT