Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için müzakerelerin yeterli olmayacağını ve Rusya'nın “barışa zorlanması” gerektiğini söyledi.
Zelenskiy, New York'ta 15 üyeli konseyin üst düzey toplantısında yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “uluslararası bir suç” işlediğini ve kendi başına durmayacak kadar çok uluslararası kuralı çiğnediğini söyledi.
“İşte bu yüzden bu savaş kendi kendine yok olup gidemez. Bu yüzden bu savaş müzakerelerle yatıştırılamaz” dedi Zelenskiy.
Zelenskiy, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgaliyle başlayan savaşı sona erdirmek için “zafer planı” olarak adlandırdığı plan için Ukrayna'nın müttefikleri arasında destek oluşturmayı hedefliyor.
Savaşın “birileri savaştan bıktı” diye ya da Putin'le takas yoluyla sona ermeyeceğini vurgulayarak, çatışmayı sona erdirmek için Ukrayna'nın Rusya tarafından ele geçirilen bazı topraklardan vazgeçmesi önerisine atıfta bulundu.
Rusya şu anda Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 20'sine işgal ederken bir yandan da doğu cephesinde ilerlemeye devam ediyor.
Toplantıya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia'yı gönderen Rusya dışında konsey üyesi 14 ülkeden bakanlar katıldı.
Nebenzia, Zelenskiy'nin bir kez daha BM'nin ilgi odağı haline getirilmesinden şikayet etti.
Nebenzia toplantı hakkında şunları söyledi: “Batılı ülkeler, basmakalıp Ukrayna meselesiyle gündemi doldurmaya çalışarak atmosferi bir kez daha zehirlemekten kendilerini alamadılar.”
"Fiili suç ortakları"
Zelenskiy'nin ABD ziyareti, Washington'un Kiev ile ilişkilerini yeniden farklı bir yönde şekillendirebilecek Kasım ayındaki başkanlık seçimleri için kampanyanın hızlandığı bir döneme denk geliyor.
Şeçimlerde ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Ukrayna konusunda daha farklı bir tutum sergileyen eski Başkan Donald Trump ile karşı karşıya gelecek.
Kamuoyu araştırmaları iki isim arasında sıkı bir yarış olduğunu ortaya koyuyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı ayrıca Kuzey Kore ve İran'ı Rusya'ya savaş için silah temin etmekle eleştirdi ve bu ülkeleri Moskova'nın “fiili suç ortakları” olarak tanımladı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise Tahran'ın Rusya'ya füze temin ettiği iddialarını yalanladı.
Silah tedariki konusu Çin ve ABD'nin üst düzey diplomatları arasında da bir tartışmaya neden oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken konseyde yaptığı konuşmada “Rusya'ya yardım ve yataklık edenler sadece Kuzey Kore ve İran değil” dedi.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi kendilerinin ima edildiği suçlamaları reddetti. Yi konseyde yaptığı konuşmada “Ukrayna konusunda sorumluluğu Çin'in üzerine yıkmaya ya da Çin'e saldırmaya ve karalamaya yönelik her türlü hareketin sorumsuzca olduğunu ve hiçbir yere varmayacağını açıkça belirtmek isterim” dedi.
Çin'in Ukrayna'da barışın sağlanmasına yönelik taahhüdünü yineledi ve Brezilya ile birlikte üzerinde çalışılan bir barış önerisine işaret etti.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar