(Fotoğraf: Twitter / Volodimir Zelenskiy)
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki zirve kapsamında ittifakın Ukrayna’ya üyelik davetini şarta bağlamasının ardından kameraların karşısına geçerek, gelişmeleri değerlendirdi. Stoltenberg, Ukrayna’nın süreci tamamladıktan sonra NATO’ya gireceğini açıkladı. Zirveden NATO’ya üyelik daveti alamayan Zelenski de, "Savaş devam ettiği sürece NATO’ya üye olamayacağımızı biliyoruz" dedi.
VOA Türkçe'nin haberine göre, NATO zirvesinin Ukrayna’ya verilecek "güvenlik garantilerine" ayırılan ikinci gününde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg ve Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy, NATO-Ukrayna Konseyi’nin ilk buluşması öncesi, ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Stoltenberg, "Moskova'nın, kimin NATO üyesi olacağı konusunda bir kararı olamaz. Bugün aldığımız kararla Ukrayna'yı NATO'ya daha da yaklaştırıyoruz. Bu kararı Rusya değil, Ukrayna verecek" dedi.
Genel Sekreter Stoltenberg, Konsey toplantısında Ukrayna’nın "eşit üye" statüsünde toplantıya katılacağını belirterek, "Ukrayna bugün eşit ortak, yarın müttefik olarak NATO toplantılarına katılacak. Müttefikler, Ukrayna'nın NATO üyesi olacağını yeniden teyit etti. Ukrayna'nın üyelik süreci iki adımdan tek adıma geçecek. Ayrıca şartların yerine getirildiğini düşündüğümüz zaman bir davet sunacağız. Bu önemli bir adım. Bugün verilen kararlar yeni bir başlangıcı işaret ediyor. Ukrayna, NATO'ya şu an her zaman olduğundan daha yakın. Bugün verilen kararlar yeni bir başlangıcı işaret ediyor" dedi.
Rusya'nın Ukrayna'ya verilen garantiler konusunda gösterdiği tepkiye cevap veren Stoltenberg, "Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in kazanması Ukrayna için ve dünya için bir trajedi olur. Moskova'nın NATO'nun kimin üyesi olacağı konusunda bir kararı olamaz. Bugün aldığımız kararla Ukrayna'yı NATO'ya daha da yaklaştırıyoruz" diye konuştu.
"Sembolik ve önemli mesajlar"
Zelenskiy de, "Güvenlik konusu, NATO ve Ukrayna’nın ortak önem verdiği bir konu. Pek çok NATO lideri ile biraraya geldim. Barış ve güvenlik konularını konuştuk. G7 ülkelerinden güvenlik garantileri bugün onaylanabilir. Üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Bu zirvenin sonuçları güzel ancak üyelik daveti de alsaydık mükemmel olurdu" dedi.
AB için aday adayı statüsü açıldığını, NATO’nun ise üyelik perspektifi çizdiğini belirten Zelenskiy, "Bunların her ikisi de önemli, sembolik gösterge ve mesajlar. Henüz NATO'da değiliz ancak şimdiden büyük destek görüyoruz. AB ve NATO'ya üyelik için reformları sürdürüyoruz. Ortaklarımız bize silah desteği veriyor" dedi.
Zelenskiy, bazı NATO müttefiklerinin Ukrayna’nın üyeliğinden korktuğunu dile getirerek, "Çünkü kimse dünya savaşı istemiyor. Bunu anlıyoruz. Ukrayna şu an savaşıyor ve savaş sürdüğü sürece NATO'ya üye olamayacağımızı biliyoruz. Ancak verilen sinyaller önemli” dedi.
NATO müttefiklerinin verdiği güvenlik garantilerinin yan sonuçlar değil "gerçek sözler" olduğunu belirten Zelenski, “Buradan çıkan belge hukuki bir nitelik taşıyacak. Müttefiklerimizden gerçek sözler aldık. Bu da ilk yasal belge anlamına gelecek. Sonrasında da Ukrayna her ülke ile ikili belgeler de imzalayacak" diye konuştu.
Genel Sekreter Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya verilen garantiler konusunda gösterdiği tepkiye de değinerek, "Putin'in kazanması Ukrayna için ve dünya için bir trajedi olur. Moskova'nın NATO'nun kimin üyesi olacağı konusunda bir kararı olamaz. Bugün aldığımız kararla Ukrayna'yı NATO'ya daha da yaklaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısının ardından Zelenskiy ve Stoltenberg NATO-Ukrayna Konsey toplantısına geçti. Toplantı salonuna sembolik olarak Ukrayna bayrağı da eklendi. Bu toplantı sonunda liderlerin basın toplantılarının ardından NATO zirvesi sonuçlanacak.
Zelenskiy-Biden görüşmesi
Zelenskiy, NATO-Ukrayna Konseyi’nin ilk toplantısının ardından, Başkan Joe Biden ile biraraya geldi. Zelenski görüşmenin başladığını sosyal medya hesabından paylaşırken, görüşmenin odağında güvenliğin olacağını dile getirdi.
Zelenskiy, ülkesinin NATO üyeliği konusunda ittifak üyelerinden somut adımlar beklediğini söylüyor. Ancak bazı NATO üyeleri, Ukrayna'nın savaş bitmeden ittifaka üye olmaması gerektiğini savunuyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy zirvenin yapıldığı binaya girişinde de, ortaklarıyla "Ukrayna’ya silah yardımı paketi ve NATO’ya üye olana kadar Ukrayna’ya verilecek güvenlik garantilerini" görüşeceğini belirtti.
Zirvenin ikinci gün toplantısının açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, NATO'nun Avrupa ve Atlantik'te bölgesel bir ittifak olduğunu ancak karşı karşıya kalınan zorlukların küresel olduğunu söyledi.
Stoltenberg, Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik bölgelerinde yaşananların önem taşıdığını, Ukrayna'daki savaşın küresel yansımaları olduğunu, terör ve siber tehditlerin sınır tanımadığını ve otoriter rejimlerin yakınlaştığını da dile getirdi.