Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta 24 yıllık otokratik yönetimine karşı başlatılan ve Yasemin Devrimi olarak adlandırılan halk ayaklanmaları sonucu bir daha dönmemek üzere ülkesinden kaçan devrik Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali, Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde tedavi gördüğü bir hastanede 83 yaşında hayatını kaybetti.
Tunus'un Hammam Sousse kentinde 1936 yılında dünyaya gelen Zeynel Abidin bin Ali, kendi ülkesinin yanı sıra ABD ve Fransa'daki en prestijli askeri okullarda askeri eğitim ve istihbarat eğitimi aldı.
1958'de girdiği orduda yurt dışı eğitimlerinin ardından istihbarat subayı olarak profesyonel kariyerine başladı.
Bir dönem ülkesinin Fas ve İspanya'daki askeri ataşesi olarak görev yaptı.
Döndükten sonra Tunus ordusu içerisinde Askeri Güvenlik Birimini'nin kurulumunda aktif görev aldı ve 10 yıl boyunca gizli operasyonları yönetti.
1964 -74 yılları arasında askeri istihbaratın tepesindeki isim olarak çalıştı.
1977 yılında Tunus Ulusal Güvenlik Birimi Başkanlığı'na atandı.
1980'de Tunus'un Varşova Büyükelçisi olarak atandı ve 4 yıl boyunca ülkesini temsil etti.
1984'te çıkan ayaklanmalar sırasında yeniden Ulusal Güvenlik Birimi'nin başkanlığına atandı.
Kısa süre sonra iç güvenlikten sorumlu devlet bakanlığına atandı.
Kendisini başbakanlığa getiren Burgiba'yı darbe ile uzaklaştırdı
Cumhurbaşkanı Habib Burgiba tarafından 1986'da içişleri bakanlığına, 1987'de de başbakanlığa getirildi.
Habib Burgiba'nın 2 Ekim 1987'de kendisini başbakanlığa atamasından 1 ay sonra, 7 Kasım 1987'de Cumhurbaşkanı Burgiba'ya karşı düzenlediği kansız darbe ile cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.
İtalya Askeri İstihbarat Birimi Başkanı Fulvio Martini, 1999'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Habib Burgiba'ya karşı düzenlenen kansız darbede İtalyan istihbarat servisinin aktif rol oynadığını itiraf etti.
Toplamda 23 yıl 2 ay cumhurbaşkanlığı yapan bin Ali, sırasıyla 1989, 94, 99, 2004 ve 2009 seçimlerine girdi ve tamamını da yüzde 90'ın üzerinde oy alarak kazandı.
Aralık 2010 - 'Arap Baharı'nın başlangıcı
Tunus'un gelir seviyesi düşük Sidi Buzid vilayetinde Muhammed Buazizi isimli bir seyyar satıcı, güvenlik güçlerinden gördüğü kötü ve aşağılayıcı muamele karşısında belediye binası önünde kendini ateşe verdi ve hayatını kaybetti.
Buazizi'nin eylemi ülke genelinde her sınıftan Tunusluyu kitleler halinde sokağa döktü.
Ocak 2011 - Bin Ali görevini bırakıp ülkeden kaçtı
Gösterileri engellemekte başarısız olan Tunus'un 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali, eşi Leila bin Ali, iki kızı ve bir oğlunu da alarak dönmemek üzere Suudi Arabistan'a kaçtı.
Haziran 2011 - Yargılaması başladı; 35 + 20 yıl hapis cezalarına çarptırıldı
Devrik devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin gıyabında yargılandığı dava, Tunus’un başkenti Tunus’ta başladı. Uzun süren yargılamaların ardından yolsuzluk ve işkence suçlamalarından ötürü 35 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
2012'de ise bir askeri mahkeme, gösteriler sırasında eylemcilere ateş açılması emri nedeniyle "cinayet ve yağmalamayı teşvik" suçlarından ilave 20 yıl hapse mahkum etti.
Ekim 2011 - Muhalifler ülkeye dönmeye başladı
Tunus'ta Bin Ali rejiminin devrilmesinin ardından "kurucu meclis" için seçimler gerçekleştirildi. Devrimin ardından ülkeye dönen Raşid el-Gannuşi'nin liderliğindeki Nahda Hareketi, 217 sandalyeli mecliste 89 milletvekili ile seçimlerden birinci çıktı. Parlamento, yeni bir anayasa yazımını birinci görev olarak belirledi.
Aralık 2011 - Bin Ali sonrası ilk cumhurbaşkanı seçildi
Tunus parlamentosu, insan hakları savunucusu Cumhuriyet Kongresi Partisi Başkanı Munsif el-Merzuki'yi Cumhurbaşkanı olarak seçti.
Başbakan Nahda Partisi'nden, meclis başkanı da Emek ve Özgürlük için Demokratik Blok Partisi (Tekettül) Partisinden seçildi. Bu üç partinin bir araya geldiği koalisyon, "troyka" yani üçlü ittifak şeklinde nitelendi.