Şeyh Fethi eş Şişani kimdir?

Şeyh Fethi eş Şişani kimdir?

Çeçenistan'da dünyaya gelen cihat yanlısı lider.

Ebu Seyyaf künyesiyle de anılan Şeyh Ali Fethi Muhammed Habib eş Şişani, 1940 yılında Sovyetler Birliği'nin işgali altındaki Çeçenistan'da dünyaya geldi. Babası bölgede tanınan bir İslam alimiydi.

1989 yılında Filistin'de İsrail güçlerine gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybeden Dirar eş Şişani'nin kuzeni olduğu belirtilmektedir.

Kendisi henüz çocuk yaşlardayken, ailesiyle birlikte Sovyetler Birliği baskısından kaçarak birçok Müslüman Çeçen aile gibi Ürdün bölgesine göç etti. Şeyh Fethi burada hem ailesinden hem de bölgedeki İslam alimlerinden iyi bir tahsil gördü. Ürdün vatandaşı olan birçok Çeçen ile birlikte yetişti. Çeçen dilinin yanı sıra İngilizce ve Arapçayı da akıcı olarak konuşmayı öğrendi.

Şeyh Fethi, İslami ilim tahsilinin yanı sıra bir İslam davetçisi olarak da kendisini yetiştirdi, başta Çeçenler olmak üzere bölgedeki birçok insana İslam davetinde bulundu.

İslami ilimler tahsilinin yanı sıra bilgisayar mühendisliği, kimya ve fizik gibi alanlarda da eğitim gördü. Elektrik mühendisi olarak üniversiteden mezun olduğu kaydedilmektedir.

Bir dönem ABD'de de üniversite eğitimi görmüş olsa da buradaki yaşantının gayri İslami olmasından rahatsılık duyarak Ürdün'e geri döndü.

1970'li yıllarda Sovyetler Birliği'nin yıkılacağını öngörerek, Arap ülkelerine göç etmiş olan Çeçen gençleri bir araya getirmek ve gelecekte İslami bir Çeçenistan kurmak için faaliyetlerine devam etti.

Afganistan'da savaş

1980'li yılların sonunda Şeyh Fethi Ürdün'den ayrılarak Çeçenistan ve Afganistan'a gitme kararı aldı.

1989 yılında, Sovyetler Birliği'nin uyguladığı yasakların hafiflemesi üzerine memleketi olan Çeçenistan'ı ziyaret etti. Burada bazı Çeçen arkadaşlarıyla bağlantı kurarak Sovyet sonrası Çeçen bağımsızlığı ve İslami bir Çeçenistan için istişareler yürüttü. İstişareler gerçekleştirdiği isimler arasında Cevher Dudayev'in de olduğu belirtilmektedir.

Şeyh Fethi aynı yıl Afganistan'a giderek ilk olarak Sovyetler Birliği'ne, Sovyetler Birliği'nin çekilmesinin ardından Sovyet destekli komünist rejime karşı savaştı. Burada Abdullah Azzam ve Usame bin Ladin gibi isimlerle tanıştı.

Afganistan'daki çatışmalar sırasında birçok kez yaralandı. Bir çatışma sırasında kalp bölgesinden yaralandı ve ölümün kıyısından döndü. 1992 yılında Afganistan'ın ardından Tacikistan'da da savaşa katıldı.

Sudan ve Çeçenistan

Tacikistan'ın ardından Şeyh Fethi bir süre Sudan'a gitti ve Usame bin Ladin ile birlikte kaldı. Ardından Ürdün'e girişine izin verilmeyince Çeçenistan'da Rusya'ya karşı süren mücadeleye fiilen katılmaya karar verdi.

1993 yılında beraberinde birçok savaşçıyla birlikte Çeçenistan'a gitti. Burada bir yandan savaşırken diğer yandan da İslami eğitim faaliyetlerinde bulundu. Güçlü bir cihat yanlısı cemaat teşkil etti. Bu cemaat kısa bir süre sonra Çeçenistan'a gelen Komutan Hattab'ın cihat yanlısı grubu başta olmak üzere birçok gruba temel teşkil etti.

Şeyh Fethi, Cevher Dudayev ve Zelimhan Yandarbiyev gibi liderlere de danışmanlık yaptı. Özellikle İslami konularda onlara rehberlik etti. Dudayev'in Çeçenistan'da İslam şeriatını ilan etmesinde önemli bir rol oynadı.

Çeçenistan'daki mücadelenin güçlenmesinde ve Çeçen savaşçıların İslami bilincinin artmasında büyük bir paya sahipti. Aynı zamanda Çeçenistan'a ciddi miktarda nakdi yardımın girmesini sağladı, kendisi de mallarını satarak gelirini Çeçenistan'daki mücadeleye vakfetti.

Şeyh Ali Fethi eş Şişani, 21 Ağustos 1997 günü Çeçenistan'da mücadelesini sürdürdüğü bir dönemde vefat etti.

Vefatına dair iki rivayet bulunmaktadır. İlk rivayete göre Şeyh Fethi Ruslar tarafından zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmiştir. Diğer bir rivayette ise Afganistan'da aldığı yara sebebiyle vücudunun zayıf düştüğü ve bu sebeple kalp krizi geçirerek vefat ettiği belirtilmektedir.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
7 Yorum