Sisi, Yahudi Kongresi Başkanı ile 'Gazze Planı'nı görüştü
ABD Başkanı Donald Trump 25 Ocak'tan bu yana Gazze'deki Filistinlilerin Mısır ve Ürdün gibi komşu ülkelere yerleştirilmesini öngören bir planı destekliyor.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi Pazar günü yaptığı açıklamada ülkesinin Filistinlileri yerlerinden etmeden Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etmek için kapsamlı bir plan hazırladığını belirtti.
Mısır istihbarat şefi Hasan Reşad'ın da hazır bulunduğu Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder ile görüşmesi sırasında Sisi, ateşkesin sürdürülmesi için tüm tarafların sorumlu davranması gerektiğini vurgulayarak çatışmanın devam etmesi ve genişlemesinin istisnasız tüm taraflara zarar vereceğini ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump 25 Ocak'tan bu yana Gazze'deki Filistinlilerin Mısır ve Ürdün gibi komşu ülkelere yerleştirilmesini öngören bir planı destekliyor.
Trump'ın Gazze planı Filistinliler, Araplar ve uluslararası toplum tarafından reddedilirken, İsrail'de farklı eğilimler de dahil olmak üzere siyasi düzeyde büyük övgüyle karşılandı.
Salı günü Mısır, Gazze'nin yeniden inşası için Filistin halkının meşru ve yasal hakları doğrultusunda kendi topraklarında hayatta kalmasını sağlayacak bir konsept önerme niyetinde olduğunu açıkladı.
Bölgede istikrarın sağlanması
Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sisi ve Lauder görüşmede rehine ve tutukluların değişimi ve Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin kolaylaştırılması da dâhil olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşmasının uygulanmasına yönelik Mısır'ın çabalarını gözden geçirdi.
Açıklamaya göre Sisi, 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasının kalıcı barışın tek garantisi olduğunu vurguladı.
1936 yılında kurulan ve merkezi New York'ta bulunan Dünya Yahudi Kongresi, Filistin'de Filistinli Arapların zararına İsrail devletini kurmak için çalışan Siyonist hareketi destekleyen ve 70'ten fazla ülkede 70'ten fazla Yahudi örgütünü bünyesinde barındıran uluslararası bir Yahudi örgütleri federasyonudur.
Dünya Yahudi Kongresi Başkanı ise Orta Doğu'da barışın sağlanmasındaki öncü rolü ve bölgede istikrarın sağlanmasına yönelik akıllıca çabaları dolayısıyla Mısır ile çeşitli konularda istişareleri sürdürme arzusunu dile getirdi.
Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Lauder, Mısır'ı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu ve Cumhurbaşkanı Sisi ile yaptığı görüşmenin mükemmel ve faydalı geçtiğini belirterek Mısır'ın önemini ve Mısır-Amerikan ilişkilerinin bölgenin istikrarı için çok önemli olduğunu vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı, Dünya Yahudi Kongresi'nin bölgede istikrar ve barışın korunmasına yönelik tüm çabaları desteklediğini belirterek, Gazze'ye ilişkin Mısır-Arap önerisini dört gözle beklediğini, barışın umut olduğunu ve bunun iki devletli çözüm yoluyla sağlanması gerektiğini vurguladı.
Gazze'nin yeniden inşası
Kahire'de Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin Abdullah ile bir araya gelen Sisi, ülkesinin Mısır'ın Gazze'yi yeniden inşa etme çabalarına verdiği desteği teyit etti.
Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Prens Hüseyin, Kral Abdullah'ın selamlarını Sisi'ye iletti ve Mısır'ın Arap meselelerinde ve bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı rolden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Ürdün'ün Mısır'ın Gazze'yi yeniden inşa etme ve 27 Şubat'ta yapılacak Arap zirvesine ev sahipliği yapma çabalarına verdiği desteği vurguladı. Aynı açıklamaya göre görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirme yollarının yanı sıra başta Filistin meselesi olmak üzere bölgesel konular ele alındı.
Taraflar, Filistin halkını yerinden etmeden Gazze Şeridi'nin yeniden inşa edilmesi gerektiği konusunda Ürdün ve Mısır'ın tutumunu bir kez daha teyit etti. İki taraf Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşmasının istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi ve Gazze Şeridi'ndeki halka yönelik yardımların iki katına çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Batı Şeria'da devam eden gerginliğin ve Kudüs'teki Müslüman ve Hıristiyan kutsal mekanlarına yönelik saldırıların ciddiyeti konusunda uyarıda bulundular.
Ateşkes ve esir değişimi anlaşmasının ilk aşaması 19 Ocak'ta başladı ve her biri 42 gün sürecek üç aşamadan oluşuyor. Anlaşmaya göre bir sonraki aşama mevcut aşama tamamlanmadan müzakere edilmeli.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera