Sistani: Irak'a 'muktedir bir başbakan' gerekli

Sistani: Irak'a 'muktedir bir başbakan' gerekli

Irak'taki İran asıllı Şii dini merci Ayetullah Ali es-Sistani, yeni hükümetin başındaki ismin "muktedir ve güçlü" olması gerektiğini belirtti.

Irak'taki İran asıllı Şii dini merci Ayetullah Ali es-Sistani, yeni hükümetin başındaki ismin "muktedir ve güçlü" olması gerektiğini belirtti.

Kerbela'daki temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelayi tarafından Cuma hutbesi sonrası okunan mesajında Sisitani, Irak'ta işsizlik, elektrik kesintileri ve yolsuzluklar nedeniyle patlak veren gösterilere ilişkin şunları kaydetti:

"Gösteriler bitmedi. Azalsa da başka bir zaman güçlü şekilde yine patlak verecek. Göstericilerin tüm taleplerinin acilen yerine getirilmesi gerekiyor. Göreve gelecek yeni hükümet de esnek davranırsa halkın önünde protesto seçeneğini geliştirmeden başka bir çare kalmayacak."

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimler sonrası henüz hükümet kurulamamasına ilişkin "Doğru temeller üzerinde acilen yeni bir hükümet kurulmalı. Göreve gelecek başbakan, tüm sorumlulukları üstlenmeli, muktedir ve güçlü olmalı." ifadelerini kullanan Sistani, "Geçtiğimiz yıllar boyunca büyük devlet adamlarına bugünkü trajik sonucun (yolsuzluk ve kamu hizmetlerindeki eksiklikler) oluşmaması için çokça nasihatlerde bulunduk. Ancak bunun hiçbir faydası olmadı." yorumunda bulundu.

Sistani, ülkede patlak veren gösterilerin ardından göstericileri desteklemiş ve hükümeti "halkın taleplerine kulak vermeye" çağırmıştı.

Bağdat ve güneydeki kentlerde bu akşam saatlerinde de kitlesel gösteriler düzenleneceği belirtiliyor.

"200 milyon dolarlık fetva"

İran asıllı Sistani, Irak işgali öncesi ABD'den 200 milyon dolar aldığını itiraf etmişti.

İran asıllı Şii din adamı Ayetullah Sistani, Irak işgalinden önce ABD'den para yardımı aldığını kabul etmişti. Irak'ın işgali sırasında ABD Savunma Bakanı olan Donald Rumsfeld'in anılarını kaleme aldığı kitabında, Sistani'ye 1987 yılından bu yana Kuveyt’teki Cevad Mihri aracılığıyla milyonlarca dolar para yardımı yapıldığı aktarılmıştı. Kitaptaki iddiaların Sistani'ye sorulması üzerine Şii din adamı bunu kabul etmiş, parayı Irak halkı için harcadığını ileri sürmüştü.

Aldım ama neden?

"Son dönemlerde sizin liderliğinizdeki dini oluşumun ABD'lilerden işgalin kolaylaştırılması ve işgal aleyhine fetva verilmemesi karşılığı 200 milyon dolar aldığı yönünde söylentiler dolaşıyor, bu konuda görüşünüz nedir?" şeklindeki soruya Sistani,"Evet, bu mahrum halkın fakirleri ve muhtaçları için bu meblağ alındı" diyerek cevap vermişti.

Rumsfeld, Amerikan işgaline destek olması karşılığı Sistani'ye para verilmesi olayını kitabında şu şekilde anlatıyor: “Irak’taki arkadaşlarımıza ve elbette bunların başında müttefikimiz olan Sistani’ye Amerika Birleşik Devletleri’ne razı olması için 200.000.000 (ikiyüz milyon) Amerikan doları tutarında hediye verdik. Kuveyt aracılığıyla Sistani’ye verilen bu hediyenin ardından ilişkilerimiz oldukça gelişti ve gelişti. Sistani’nin hediyeyi aldığı yönündeki bu haber Başkan Bush’a ulaştı ve kendisi bilgilendirildi. Bunun üzerine Sistani ile ilişkiler ofisi adlı bir birimi CIA bünyesinde açmaya karar verdik...

...karşılıklı ilişkilerin meyvelerinden birisi de Sistani’nin yayımladığı fetva idi. Kuveyt sınırına kadar uzanan müttefik güçlere karşı direnmemeleri yönünde Şiilere ve ona tabi olanlara yönelik bir fetva yayımladı."

Haşdi Şabi'nin kurucu lideri

Ayetullah Sistani, Sünni sivillere yönelik işkence, kaçırma ve öldürme haberleriyle gündem olan Haşdi Şabi çatı örgütünün de kurucu lideri konumunda. Sistani, IŞİD'in 2014 yılında Musul'u ele geçirmesiyle birlikte bir fetva yayınlamış ve Irak'ta eli silah tutan herkesi ülkelerini ve "kutsal mekanlarını" savunmaya çağırmıştı.

Sistani'nin yayınladığı bu fetvadan sonra Irak'ta İran tarafından desteklenen birçok Şii milis örgüt, Haşdi Şabi ismindeki çatı oluşum altında toplanmıştı.

Kaynak: Mepa News, AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.