Slovakya Sputnik V aşılarından kurtulmaya çalışıyor
Rus yapımı Sputnik V aşılarını alan ülkelerden Slovakya, halkın bu aşıya sıcak bakmaması nedeniyle elindeki 160 bin doz aşıyı başka ülkelere satmayı ya da hibe etmeyi planlıyor.
Avrupa Birliği ülkeleri arasında Rus yapımı Sputnik V aşılarını alan nadir ülkelerden Slovakya, halkın bu aşıya sıcak bakmaması nedeniyle elindeki 160 bin doz aşıyı başka ülkelere satmayı ya da hibe etmeyi planlıyor.
Dönemin Slovakya Başbakanı Igor Matoviç'in, Rusya'nın Sputnik V aşısını satın alma konusundaki tek taraflı kararı ülkede eleştirilmiş, daha sonra istifa etmek zorunda kalmıştı.
23 Haziran'da açıklanan son verilere göre, ülkede sadece 8 bin kişi iki doz Sputnik aşısı yaptırmış, yaklaşık 14 bin kişi de tek doz aşı almıştı.
Stoklarda kalan 160 bin doz aşı ya Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ile Karadağ'ya satılacak ya da hibe olarak verilecek.
Şu ana kadar Arjantin hükümeti dozları satın alabileceğinin sinyallerini verdi.
Sputnik V, Başbakan'ın istifasını getirdi
Slovakya'da koalisyon ortaklarından habersiz Rus Covid-19 aşısı almak için yapılan anlaşma politik krize neden olmuştu. Sağlık Bakanının ardından Başbakan Igor Matovic de görevinden istifa etti.
Covid-19'a karşı etkili bir politika yürütememekle eleştirilen Başbakan'ın yerine Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova tarafından Maliye Bakanı Eduard Heger getirildi.
1 Mart'ta Matovic'in düzenlediği basın toplantısında Rus Sputnik V aşılarının sipariş edildiğinin açıklanması ile birlikte koalisyon hükümetinde siyasi kriz baş göstermişti.
Matoviç, en az 475 bin kişinin Sputnik V aşısını kullanacağını düşünerek, ülkedeki herhangi bir sorumlu makama danışmadan toplamda 2 milyon doz satın almıştı.
Ancak gecikmeler nedeniyle yalnızca 200 bin doz teslim edilmişti.
Rusya, Slovakya başarısızlığını nasıl açıklıyor?
Sputnik V aşısının küresel dağıtımından sorumlu olan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Slovakya'daki durumun, "ülkedeki 156 aşı merkezinden sadece sekizinin bu aşıyı çocuklara teklif edilmesinden kaynaklandığını" söyledi. Açıklamada, bir başka nedenin de "iç siyasi nedenlerden dolayı kısır bir dezenformasyon kampanyası" olduğu iddia edildi.
Slovakya'nın Sputnik V aşılarını bağışlaması veya satması, Rus aşısının uluslararası imajını daha zedeleyecek. İlkbaharda biraz hız kazandıktan sonra, Sputnik V birkaç büyük düzenleyiciden beklediği izinleri alamadı. Avrupa İlaç Ajansı hala Sputnik V aşılarını onaylamadı. İtalya Başbakanı Mario Draghi daha da kötümser davranarak, aşının AB onayını asla alamayabileceğini söyledi.
Kaynak: Euronews