Somali ve Etiyopya Türkiye'de ortak bildiriye imza attı
Türkiye liman anlaşması konusunda Somali-Etiyopya görüşmelerine ara buluculuk yapıyor
Ankara ve konuya aşina dört yetkili, Addis Ababa'nın bu yılın başlarında bağımsızlık yanlısı Somaliland bölgesi ile imzaladığı liman anlaşması konusunda Türkiye'nin Somali ve Etiyopya arasında arabuluculuk görüşmelerine başladığını söyledi.
Müzakereler, Ocak ayında Etiyopya'nın bağımsızlığının tanınması karşılığında Somaliland'dan 20 kilometrelik kıyı şeridi kiralamayı kabul etmesiyle ilişkileri bozulan Doğu Afrika komşuları arasındaki diplomatik bağları düzeltmeye yönelik son girişim.
Mogadişu anlaşmayı "yasa dışı" olarak nitelendirmiş ve Etiyopya büyükelçisini sınır dışı ederek ve Eş Şebab’a karşı savaşa yardım etmek üzere ülkede konuşlanmış binlerce Etiyopyalı askeri ülkeden kovmakla tehdit ederek misillemede bulunmuştu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Etiyopyalı ve Somalili mevkidaşlarını Ankara'da ağırladığını ve aralarındaki farklılıklara ilişkin "samimi, içten ve ileriye dönük" görüşmelerin ardından üç ülkenin ortak bir bildiri imzaladığını açıkladı.
Etiyopya ile Mogadişu yönetimi Türkiye'de masaya oturuyor
Açıklamada Somalili ve Etiyopyalı bakanların aralarındaki farklılıkları "karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çerçevede" ele almanın yollarını tartıştıkları ve 2 Eylül'de Ankara'da yeni bir görüşme turu gerçekleştirme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.
Açıklamada, "Somali ve Etiyopya Bakanları farklılıkların barışçıl yollarla çözülmesi yönündeki kararlılıklarını yinelediler" denildi.
Somali hükümeti ve Etiyopya'nın dışişleri bakanlığı, hükümet ve istihbarat servisi sözcüleri yorum taleplerine yanıt vermedi.
1991'de bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana kendi kendini yönetmesine ve nispeten barış ve istikrarın tadını çıkarmasına rağmen uluslararası tanınırlık kazanmakta zorlanan Somaliland'ın bir sözcüsü, görüşmelere dahil olmadıklarını söyledi.
İki yetkili, müzakerelerin amacının belirsiz olduğunu ve çözüm beklentilerinin düşük olduğunu söyledi.
Yetkililerden biri, "Somali'nin Etiyopya (anlaşmayı) geri çekene kadar diyaloğa girmeyi reddetme konusundaki tutumunu yumuşattığına dair söylentilere rağmen, bu pek olası görünmüyor" dedi.
"İleriye dönük bir yol görmüyorum ve bu görüşmelerden pek bir şey çıkacağını sanmıyorum."
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında Mogadişu'yu ilk ziyaretinden bu yana Mogadişu yönetiminin yakın bir müttefiki haline geldi ve güvenlik güçlerini eğitti ve kalkınma yardımı sağladı.
Binlerce Etiyopya askeri Somali topraklarına girdi
İki ülke Şubat ayında Ankara'nın Somali'ye deniz güvenliği desteği sağlayarak Afrika ülkesinin karasularını savunmasına yardımcı olacağı bir savunma anlaşması imzaladı.
Türkiye Somali'de okullar, hastaneler ve altyapı inşa ederken Somalililerin Türkiye'de eğitim görmeleri için burslar sağladı ve bunun karşılığında Afrika'da ve önemli bir küresel nakliye rotasında bir yer edindi.
Bir Türk diplomatik kaynak Ankara'nın arabuluculuk çabalarının Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Mayıs ayında Erdoğan'ı Ankara'da ziyaret etmesi ve Türkiye'den Somali ile Etiyopya arasında arabuluculuk yapmasını isteyen bir mektup iletmesinin ardından başladığını söyledi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar