"Sosyal Medyada IŞİD Karşıtları Sempatizanlarından Daha Fazla"
Rand’ın 10 ay süren çalışmasında araştırmacılar, 23 milyon Arapça Twitter paylaşımını inceledi.
Rand adlı araştırma ve düşünce kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre, Twitter’da, IŞİD’e karşı olan kişilerin sayısı, IŞİD’i destekleyenlerden oldukça fazla. Ancak IŞİD sempatizanları, sosyal medya platformunda daha etkin.
Amerikanın Sesi haber sitesinin paylaştığı araştırmaya göre, IŞİD’in bünyesine yeni savaşçı katmakta oldukça başarılı olduğu Twitter’da, IŞİD’e karşı olanlar, örgüt sempatizanlarının altı katı.
Araştırma, IŞİD’in, El Kaide gibi örgütler ile karşılaştırıldığında, bu diğer örgütlere göre, Twitter’da ve diğer sosyal medya platformlarında ideolojisini yayma, yeni sempatizan ve savaşı bulma gibi konularda çok daha etkili olduğunu ortaya çıkardı.
El Kaide sosyal medya platformlarını açıklama yapmak için kullanıyor
‘Search for Common Ground’ adlı savaş karşıtı örgütün direktörü Keneshbek Sainazarov, El Kaide’nin sosyal medya platformlarını genel olarak açıklama yapmak için kullandığını, buna karşılık IŞİD’in Twitter’dan potansiyel sempatizanlarına ulaşmak ve aynı zamanda daha derin ideolojik tartışma ve bağlılık oluşturmak için yararlandığını belirtti.
IŞİD yanlıları daha yoğun paylaşım yapıyor
Rand’ın 10 ay süren çalışmasında araştırmacılar, 23 milyon Arapça Twitter paylaşımını inceledi ve IŞİD sempatizanlarının, IŞİD’e karşı olanlardan yüzde 50 daha fazla paylaşımda bulunduğu sonucuna ulaştı.
Rapor aynı zamanda, IŞİD’e karşı olanların Twitter’daki etkinliklerini arttırmaya başladığı değerlendirmesinde bulunuyor. Araştırmacılar, Amerika ve diğer ülkelerin, IŞİD’e karşı olanlara Twitter kullanımı hakkında daha fazla eğitim imkanı sunmaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.
Raporun baş araştırmacısı Elizabeth Bodine-Baron, IŞİD’i destekleyenlerin sosyal medya platformunda çok farklı kültür ve toplumdan geldiğini, bu yüzden de Amerika Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları gibi resmi kurumların tek bir mesaj vermek yerine her topluma uygun şekilde hitap edecek IŞİD karşıtı söylemler üretmeye çalışması gerektiğini söylüyor.
Araştırmacılar, Temmuz 2014- Nisan 2015 arasında Twitter’da yapılan paylaşımları incelerken, 20 binden fazla ayrı toplum ve kesimi belirlemişler. Bu kadar çok çeşitliliğe karşın, IŞİD’e karşı olan kişilerin birbiri ile bağlantıya geçme yapıları, hükümetlerin IŞİD’in Twitter’daki gücünü yıkmak için birçok olanak bulunduğunu gösteriyor.
Araştırma döneminin sonunda, araştırmacılar, IŞİD’i destekleyen kullanıcı sayısının düştüğünü ve örgüte karşı olan kullanıcıların sayısının arttığı gördüklerini belirtiyor. Bu sonuç, Twitter’ın IŞİD sempatizanlarını, sosyal medya platformunda engellemeye başladığı döneme denk geliyor.
Keneshbek Sainazarov, “İdeolojik ve şiddete dayalı radikalleşmenin ana nedenleri oldukça karmaşık” diyor. Uzman, ülkelerin şu dört yönteme başvurmaları tavsiyesinde bulunuyor: Önleme, ilişkisini kesme, etkin karşı mesajlar hazırlama, inandırıcı ve yapıcı karşıt söylemler oluşturma.