STK'lar ortak bildiri yayınladı: İsrail ablukası Gazze'ye yardım girişini engelliyor

STK'lar ortak bildiri yayınladı: İsrail ablukası Gazze'ye yardım girişini engelliyor

İsrail'in Mayıs ayında Refah kentinde kara saldırısına başlamasından bu yana insani yardım çalışanları yardım ulaştırmada büyük zorluklarla karşı karşıya.

Savaştan zarar gören Gazze'ye erişimin insani yardım grupları için giderek zorlaştığı konusunda Pazartesi günü uyarıda bulunan önde gelen 13 sivil toplum kuruluşu, (STK) İsrail ordusunu kuşatma altındaki Filistin topraklarına çok ihtiyaç duyulan yardımların ulaşmasını engellemekle suçladı.

"İsrail'in yardımları sistematik olarak engellemesini ve yardım operasyonlarına yönelik devam eden saldırılarını" kınayan söz konusu kuruluşlar, İsrail'in planladıkları 115 yardım misyonundan sadece 53'üne, yani yarısından azına izin verdiğini söyledi.

Yardım grupları İsrail'in Filistinli grup Hamas'a karşı yürüttüğünü öne sürdüğü savaşta uyguladığı "kuşatma taktiklerini" eleştirdi.

Şeridin 2.4 milyonluk nüfusunun çoğunun yaşadığı sözde "insani bölge"nin "aktif bir savaş bölgesi" ve "son derece güvensiz" hale geldiğini söyledi.

Yardım kuruluşları ayrıca yerinden edilmiş Filistinliler tarafından sığınak olarak kullanılan Birleşmiş Milletler okullarının bombalanmasını da kınadı.

Son dokuz gün içinde en az altı okul vuruldu.

13 STK'nın görüşlerini özetleyen bir basın açıklamasında "Bu son olaylar, STK'ların İsrail'in sahadaki askeri operasyonlarının devam etmesinin getirdiği engellerle karşılaşmaya devam ettiği bir dönemde insani felaketi daha da kötüleştiriyor" uyarısında bulunuldu.

Oxfam, Sınır Tanımayan Doktorlar, Save the Children ve Norveç Mülteci Konseyi belgeye katkıda bulunan kuruluşlar arasında yer aldı.

İsrail'in Mayıs ayında güneydeki Refah kentine kara saldırısı başlatmasından bu yana insani yardım çalışanları Gazze Şeridi'nin güneyine yardım ulaştırmakta büyük zorluklarla karşılaşıyor.

STK'lar, İsrail'in Mayıs ayı başında Refah sınır kapısını ele geçirmesi ve o tarihten bu yana sınır kapısının imha edilmiş olmasının yardım sevkiyatını "tamamen durma noktasına" getirdiğini de sözlerine ekledi.

Açıklamada, "kesinlikle gerekli olan" tonlarca yardımın "güvenlik koşullarındaki kötüleşme nedeniyle" güneydeki geçiş noktalarında bloke edildiği belirtildi.

İlaç, ilk yardım kitleri ve temel ihtiyaç maddelerini içeren 1.500'den fazla insani yardım tırı Mısır'ın El Ariş kentinde mahsur kaldı.

Bu arada, İsrail ordusu tarafından güneyden izole edilen Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yardım dağıtımı ise son derece sınırlı.

Oxfam, Ürdün'den Gazze'ye sadece 1.600 gıda kolisi ulaştırmanın beş hafta sürdüğünü ve bu yolculuğun "en fazla altı saat sürmesi gerektiğini" söyledi.

İnsani yardım kuruluşları, Mayıs ayından bu yana insani yardım için öncelikli geçiş noktası olarak belirlenen Kerem Ebu Salem kapısında durumun "İsrail'in Mayıs ayındaki saldırısından bu yana önemli ölçüde kötüleştiğini" söyledi.

Bu durum geçişi "Gazze içinden erişim için güvensiz ve şu anda lojistik olarak uygulanabilir olmayan" bir hale getirdi.

İsrail Gazze'de kıtlık olduğunu reddediyor ve Birleşmiş Milletleri yardım sevkiyatını engellemekle suçluyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'in devam eden saldırıları sonucu Gazze'de tamamına yakını sivil en az 38.664 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum