Sudan'da 25 milyon insan açlık tehdidiyle karşı karşıya

Sudan'da 25 milyon insan açlık tehdidiyle karşı karşıya

Sudan'da nüfusun yarısını oluşturan 25 milyon insanın açlık ve gıda güvensizliği tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler tarafından Perşembe günü yayınlanan bir rapora göre Sudan'da yaklaşık 25.6 milyon kişi, yani ülke nüfusunun yarısından fazlası, yüksek düzeyde "akut gıda güvensizliği" ile karşı karşıya.

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC), bu rakamın kıtlıkla karşı karşıya olan 755 bin kişiyi içerdiğini, 8.5 milyon kişinin ise "acil" koşullarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Rapor, Aralık ayında yayınlanan bir önceki rakamlara kıyasla "gıda güvenliği durumunun keskin ve hızlı bir şekilde kötüleştiğine" ve yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan insanların sayısında yüzde 45'lik bir artış olduğuna işaret etti.

Birleşmiş Milletler uzmanları dün çatışmanın her iki tarafını da açlığı bir savaş silahı olarak kullanmakla suçlamıştı.

Çarşamba günü dört bağımsız BM insan hakları uzmanı, hem orduya hem de Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) askeri destek sağlayan yabancı devletlerin savaş suçlarında suç ortağı olduğunu belirtmişti.

Sudan'da savaş 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana devam ediyor.

Çatışmalar Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki HDK'nin darbe girişimiyle başlamıştı.

Ülkede devlet kurumları neredeyse tamamen devre dışı kalırken çatışmalar birçok farklı eyalete yayıldı.

Açlığa ve gıda krizine de yol açan çatışmalarda en az 15 bin sivilin can verdiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.