Sudan'da El Beşir'e yakın kişilerin mal varlıklarına el koyuluyor
Sudan’da "Ömer el-Beşir Rejiminin Etkilerini Ortadan Kaldırma Komitesi" bugün yeni kararlar aldığını duyurdu.
Sudan’da "Ömer el-Beşir Rejiminin Etkilerini Ortadan Kaldırma Komitesi" bugün yeni kararlar aldığını duyurdu.
Komite, alınan kararlar doğrultusunda önceki rejimin sembollerinden olan Abdulbasit Hamza adına kayıtlı şirketlerden milyonlarca hisse ve binlerce dönüm olduğu tahmin edilen gayrimenkul, tarım ve konut alanlarına el koyarak Maliye ve Ekonomik Planlama Bakanlığı'na devrettiğini duyurdu.
Komite aynı zamanda devrik rejim tarafından bakanlıklarda ve devlet kurumlarında çalışmak üzere “güçlendirme” ve torpil kararlarına göre atanan çok sayıda kişinin işine son verilmesini ailelerini düşünerek Ramazan Ayı sonrasına erteledi.
"Malların geri alınması ülke ekonomisine katkı sağlayacak"
Egemenlik Konseyi üyesi ve Komite Vekil Başkanı Muhammed el-Faki Süleyman yaptığı basın açıklamasında “Gasp edilen malların geri alınması, Sudan halkının şerefinin geri alınmasıdır” dedi. Süleyman, devrik rejim grupları tarafından ele geçirilen ülkeye ait bütün mallarının geri alınacağına dair söz verdi ve bu malların geri alınmasının ülkedeki ekonomik koşulları iyileştireceğini vurguladı.
Diğer taraftan Komite Sözcüsü Salah Mana yaptığı basın açıklamasında Komite’nin MTN Sudan Telekomünikasyon’a bağlı Larcom şirketinden 30 milyon hisseye el konulmasına karar verdiğini ve söz konusu kararın uygulamaya konulması için ilgili şirket ve tarafların hesaplarını denetlemek üzere Genel Denetim Odası’nı görevlendirdiğini duyurdu.
Mana açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Komite, Abdulbasit Hamza adına kayıtlı ez-Zavaya şirketinden 4 milyon hisseyi Maliye Bakanlığı yararına kullanmak üzere geri aldı. Aynı zamanda üzerine Afra Alışveriş Merkezi ve Rotana Hartum Oteli dikilen hükümete ait binlerce metrelik alanın yanı sıra Rotana Hartum otelindeki hisselerinin yüzde 31’ine de el konuldu.”
Mana, Abdulbasit Hamza’nın kısa bir süre içerisinde Sudan’ın zenginlerinden biri olduğunu ve bu malları gayri meşru yollardan elde ettiğini söyledi. Hamza'nın silahlı kuvvetlerde subay olarak görev yaptığını, ardından telekomünikasyon sektörüne girdiğini ve ‘Mobitel’ adlı Sudan şirketini gerçek değerinin sadece yüzde 10'una denk gelen bir değerde satmaya giriştiğini belirtti.
Mana, Hamza’nın Sudan telekomünikasyon şirketinin bir şubesini yurt dışına naklettiğini, bu şubeden elde ettiği gelirleri devrik rejimin yararına kullandığını, bu paraları geri yerine koymadığını ve bunlarla paravan şirketler kurduğunu kaydetti. Diğer yandan Devrik Lider Ömer el-Beşir Rejimi'ni Dağıtma ve Yok Etme Komitesi üyesi Taha Osman, Abdulbasit Hamza adına kayıtlı toplamda bin dönümden fazla olduğu tahmin edilen tarım arazileri ile konutlarına ve Hartum şehrindeki şirketlerine de el konulduğunu duyurdu.
Diğer yandan Kabine İşleri Bakanı Ömer Manis, Egemenlik ve Bakanlar Konseyi’nin Komite’nin görevlerini yerine getirme konusunda çalışmalarını güçlendirecek ve destekleyecek rejimin dağıtılması kanunda önemli değişiklikler yapılmasına izin verildiğini söyledi.
Manis, Sudan devriminin yolsuzluk ve gayri meşru yollarla gasp edilen parayı geri alma hedeflerine ulaşmasının temel araçlarından birinin Komite olduğunu da sözlerine ekledi.