"Sudan'da paralel bir hükümet ilan edilebilir"
Sudan Dışişleri Bakanı, HDK’nin yakın zamanda 'Darfur'u ve sahip oldukları Sudan'ın bazı bölgelerini yeni bir bölge olarak ilan edebileceği' uyarısında bulundu.
Sudan Dışişleri Bakanı, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) İngiltere'nin bu hafta Sudan'la ilgili olarak düzenleyeceği konferansa denk gelecek şekilde paralel bir hükümet ilan etmeyi hedeflediği uyarısında bulundu.
Ali Yusuf el Şerif, Salı günü başlayacak olan konferansa uluslararası alanda tanınan Hartum hükümetini davet etmeyip HDK'nın müttefiklerine davetiye gönderdiği için İngiliz hükümetini eleştirdi.
Londra'daki zirve, savaşı sona erdirmek ve Sudan'daki insani krizi ele almak amacıyla dünyanın dört bir yanından dışişleri bakanlarını bir araya getirecek.
Londra'daki Sudan Büyükelçiliği'nde gazetecilere konuşan El Şerif, Londra'daki etkinlik devam ederken HDK'nın “paralel bir hükümet ilan etmeyi ve Darfur ile Sudan'ın sahip oldukları ceplerini yeni bir bölge olarak ilan etmeyi” planladığı uyarısında bulundu.
“Bağımsızlık ilan edecekler mi bilmiyorum” diye de ekledi.
Şubat ayı sonlarında HDK yetkilileri Kenya'da siyasi partiler ve silahlı gruplarla bir siyasi tüzük imzalayarak haftalar içinde paralel bir “Barış ve Birlik Hükümeti” kurulacağını açıklamıştı.
HDK'nın kontrolündeki bölgelerde yeni bir hükümet kurulması hükümete meydan okuyacak ve çatışmaların şiddetlenmesi tehdidini doğrulabilir.
Sudan ordusunun müttefiki olan Sudan hükümeti Nisan 2023'ten bu yana HDK ile savaş halinde.
Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) kimdir?
Hızlı Destek Kuvvetleri Sudan ordusundan ayrılarak ülke hükümetine karşı cephe alan bir milis gücü.
Hartum, paramiliter grubu ve müttefik milis grupları soykırım, cinayet, hırsızlık, tecavüz ve zorla yerinden etme suçlarını işlemekle suçluyor ve bu suçların BAE'nin doğrudan desteğiyle işlendiğini söylüyor.
Ordu, doğu ve kuzeydeki geniş toprak parçalarının kontrolünü elinde tutarken, paramiliter güçler ülkenin batı yarısındaki Darfur'un çoğunu ve güneyin bir kısmını elinde tutuyor.
Hartum'un dışlanması
Hartum'un Londra'daki konferanstan dışlanması ilk olarak geçen ay haberleştirilmişti. HDK de söz konusu konferanstan dışlanmış durumda.
Ancak HDK'yi desteklediği bilinen üç ülke olan BAE, Çad ve Kenya'nın dışişleri bakanlarına davetiye verildi.
El Şerif Pazartesi günü yaptığı açıklamada “BAE'nin davet edilmesi bu konferansın barışla ilgili olduğu mesajıyla uyuşmuyor” dedi.
Sudan Dışişleri Bakanı El Şerif, “Birleşik Krallık hükümeti tarafından bu konferansın insani amaçlı olduğu konusunda bilgilendirildik. Davet edilmeyi bekliyorduk, bu Sudan ve Sudanlılarla ilgili bir konferanstı” diye ekledi.
“Sonra bize davet edilmeyeceğimiz söylendi.”
Dışişleri Bakanı, hükümetin İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na “bir rol oynama girişimlerinde Sudan hükümetiyle muhatap olmayı göz ardı ettiklerini” açıkça belirttiğini söyledi.
Hartum Dışişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada İngiltere'nin bu hamlesinin Sudan hükümetini “soykırım, insanlığa karşı suçlar ve sivillere karşı eşi benzeri görülmemiş zulümler işleyen terörist bir milis” olarak tanımladığı HDK ile aynı kefeye koyduğunu belirtti.
Zirvenin, geçen yıl İngiltere ile HDK arasında yapıldığı iddia edilen gizli görüşmeler de dahil olmak üzere, İngiltere'de HDK'ye karşı “hoşgörü” gösteren çeşitli gelişmelerin sonuncusu olduğunu da ekledi.
El Şerif Pazartesi günü yaptığı açıklamada, önceki Muhafazakâr hükümetin geçen yıl Nisan ayında BAE'nin Sudan savaşındaki rolüne ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde bir tartışmayı engellediğini kaydetti.
İşçi Partisi'nin Dışişleri Bakanı David Lammy'nin Sudan'a gitmediğini ve Londra'daki Sudan Büyükelçisi ile görüşmediğini de sözlerine ekledi.
El Şerif, Lammy ile Şubat ayında Münih'te düzenlenen güvenlik konferansında bir araya gelmişti.
El Şerif, “[İngiltere] ile ortak bir diyalog başlattık. Ancak güçlü bir pozisyon aldıklarını görmedim” dedi.
Hartum Dışişleri Bakanı El Şerif geçen hafta Lammy'ye yazdığı bir mektupta BAE'nin konferansa katılımının “imajını aklamasına ve Sudan'daki soykırım eylemlerindeki suç ortaklığını gizlemesine olanak sağladığını” söyledi.
Konferansın zamanlaması, HDK'nin Darfur'da El Faşir kentine giden yol üzerindeki bir kasabaya düzenlediği bir dizi saldırıda 56 sivili öldürdüğü bir döneme denk geldi.
El Şerif konferansa davet edilen Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan'ı “bizi destekleyecek ve pozisyonlarımızı yansıtacak” “çok dost” ülkeler olarak tanımladı.
Sudan geçtiğimiz Perşembe günü Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) görülen duruşmada Birleşik Arap Emirlikleri'ni soykırıma ortak olmakla suçladı.
Geçtiğimiz yıl Raoul Wallenberg Merkezi tarafından yürütülen bağımsız bir soruşturma, HDK ve müttefiki olan milislerin ülkedeki Siyah Afrikalı bir grup olan “Masalitlere karşı soykırım işlediğine ve işlemekte olduğuna” dair “açık ve ikna edici kanıtlar” olduğunu tespit etti.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye