Sudan'ın El Faşir kentindeki çatışmalarda en az 85 kişi öldü

Sudan'ın El Faşir kentindeki çatışmalarda en az 85 kişi öldü

Savaş nedeniyle evlerinde mahsur kalan pek çok kent sakini, devam eden çatışmalardan ötürü yaralı yakınlarını hastaneye götüremiyor.

Tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar Salı günü yaptığı açıklamada, 10 Mayıs'ta Sudan'daki savaşan taraflar arasında çatışmaların yeniden alevlenmesinden bu yana Darfur'un El-Faşir kentindeki tek bir hastanede en az 85 kişinin öldüğünü söyledi.

Yardım kuruluşunun Sudan acil durum programı başkanı Claire Nicolet, sadece Pazartesi günü, El Faşir'de kalan tek tıbbi tesisi olan Güney Hastanesi'ne gelen 60 yaralıdan dokuzunun yaralarından dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.

Kuzey Darfur eyaletinin başkentinde çatışmaların başlamasından bu yana geçen süre içinde hastanede "707 yaralı" olduğunu ve "85'inin hayatını kaybettiğini" sözlerine ekledi.

Bir yılı aşkın bir süredir, Sudan'daki cunta yönetimi lideri Abdulfettah Burhan yönetimindeki düzenli ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Daglo komutasındaki paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

El Faşir, Darfur'un batısında yer alan ve RSF'nin kontrolü altında olmayan tek eyalet başkenti ve kıtlığın eşiğindeki bölge için önemli bir insani yardım merkezi.

Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere savaşçıların şehri terk etmeleri için defalarca ricada bulunulmasına rağmen bölge bu ay şiddetli çatışmalara sahne oldu.

Görgü tanıkları her iki taraftan da defalarca top ve silah atışı yapıldığını, ayrıca ordunun hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

Savaş nedeniyle evlerinde mahsur kalan pek çok kent sakini, devam eden çatışmalardan ötürü yaralı yakınlarını hastaneye götüremiyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar, Güney Hastanesi'ne ulaşan yaralıların "sadece bir cerrah" tarafından karşılandığını ve tesisin "yoğun baskı altında" olduğunu söyledi.

Ülke genelinde savaş, tıbbi tesislerin yüzde 70'inden fazlasının kapanmasına ve kalanların da inanılmaz derecede zayıflamasına neden oldu.

Güney Hastanesi için "sadece yaklaşık 10 günlük malzememiz kaldı" diyen Nicolet, savaşan tarafları stokları yenilemelerini sağlamak için "güvenli erişim" sağlamaya çağırdı.

BM uzmanlarına göre savaş başladığından bu yana, tek bir Batı Darfur kasabasında yaklaşık 15.000 ölüm yaşandı.

Yaklaşık dokuz milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. BM'nin son rakamlarına göre Nisan ayı sonu itibariyle sadece Kuzey Darfur'da son bir yıl içinde yarım milyondan fazla insan yerinden edildi.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.