Sudan'ın unutulan savaşı dünyanın en büyük krizlerinden birine neden oldu

Sudan'ın unutulan savaşı dünyanın en büyük krizlerinden birine neden oldu

Birleşmiş Milletler'e göre Nisan 2023'te başlayan çatışma on binlerce insanın ölümüne ve dokuz milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.

Fotoğrafta Abdulfettah Burhan (kürsüde konuşan) ve Muhammed Hamdan Dagalo görülüyor.

Tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın uluslararası yöneticisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Sudan'da devam eden iç savaşın on yıllardan bu yana dünyanın en kötü insani krizlerinden birine yol açtığını söyledi.

Savaş, ordu lideri Abdülfettah Burhan yönetimindeki düzenli ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında bir yılı aşkın süredir devam ediyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) uluslararası yöneticisi Christos Christou sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Sudan dünyanın on yıllardır gördüğü en kötü krizlerden biri... Ancak insani yardım müdahalesi son derece yetersiz" dedi.

Christou, "Ülke genelinde aşırı seviyede mağduriyet var ve ihtiyaçlar gün geçtikçe artıyor" diye ekledi.

Birleşmiş Milletler'e göre Nisan 2023'te başlayan çatışma on binlerce insanın ölümüne ve dokuz milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.

Milyonlarca kişinin açlık sınırında olduğu uyarılarına rağmen her iki taraf da sivilleri kasıtlı olarak hedef almak, yerleşim yerlerini ayrım gözetmeksizin bombalamak ve insani yardımları engellemek gibi savaş suçlarıyla itham ediliyor.

Hak grupları ve Amerika Birleşik Devletleri de paramiliter güçleri etnik temizlik ve insanlığa karşı suç işlemekle suçluyor.

MSF'nin müdahalesi, Sudan'da yaşanan insani acılar konusunda yapılan bir dizi vahim uyarının sonuncusu. Geçtiğimiz hafta ülkeye 315 milyon dolar daha yardım sözü veren ABD, ülkede tarihi bir kıtlık yaşanacağı uyarısında bulundu.

Bocalayan diplomasi

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield gazetecilere yaptığı açıklamada Sudan'daki açlığın 1980'lerin başında Etiyopya'da yaşanan ve 1,2 milyon insanın öldüğü kıtlıktan bu yana benzeri görülmemiş seviyelere ulaşabileceğini söyledi.

BM kuruluşları da defalarca ateşkes için yapılan uluslararası çağrıların ortasında ülkedeki tehlikeli insani durum ve kıtlık konusunda tekrar tekrar uyarıda bulundu.

BM tahminlerine göre Sudan'da beş milyon kişi şiddetli açlık çekerken, iki milyon Sudanlının kaçtığı komşu ülkelerde de gıda sıkıntısı yaşanıyor.

Çatışmayı sona erdirmek için ABD öncülüğünde tekrarlanan çabalar başarısız oldu ve birçok gözlemci savaşan iki generalin de sahada kazanabileceklerini düşündükleri sonucuna vardı.

Bir dizi yabancı güç ise rakip güçleri destekliyor. Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden diplomatları RSF'yi destekledikleri iddiasıyla sınır dışı ederken Mısır, Türkiye ve İran da ordunun yanında yer aldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'ne göre Darfur'da RSF'nin kontrolü dışındaki son şehir olan El Faşir'deki son çatışmalarda 220'den fazla kişi hayatını kaybetti.

BM Güvenlik Konseyi Perşembe günü RSF'den kuşatmayı durdurmasını talep etti ve çekimser kalan Rusya dışında tüm ülkeler lehte oy kullandı.

Sudan'ın BM elçisi El Haris İdris El Haris Muhammed Salı günü Güvenlik Konseyi toplantısının ortasında BAE'yi eleştirerek Körfez ülkesini ülkesinde çatışmayı körüklemekle suçladı ve bu suçlama BAE elçisi tarafından reddedildi.

Geçen yıl Suudi liman kenti Cidde'de ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler çatışmaları sadece kısa bir süreliğine durdurdu ve ABD'nin süreci yeniden başlatma çabaları başarısız oldu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum