Suriye Anayasası görüşmelerinin 2'nci turu anlaşmasız sona erdi

Suriye Anayasası görüşmelerinin 2'nci turu anlaşmasız sona erdi

Cenevre'de yapılan Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin ikinci turu uzlaşma sağlanamadan sona erdi.

Cenevre'de yapılan Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin ikinci turu uzlaşma sağlanamadan sona erdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, heyetlerle yapılan görüşmeler sonrası 45 delegelik kurulu toplamanın mümkün olmadığını ve gündem maddelerine ilişkin bir anlaşma sağlanamadığını açıkladı. Pedersen, "Uzlaşmaya varmaya çalışıyoruz ancak dediğim gibi henüz o noktada değiliz" şeklinde konuştu.

Komite'nin muhalif, rejim ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 15'er kişilik anayasa yazım kurulu üyeleri, ikinci turun son gününde toplantı için sabah saatlerinde tam kadro BM Cenevre Ofisi'ne geldi.

Pedersen, Komite'nin muhalif ve rejim eş başkanlarının hafta boyunca kendi farklı pozisyonlarına ilişkin açıklamalar yaptığını söyleyerek "Ancak bildiğiniz gibi prosedürün ana kurallarında iki eş başkanın bir gündemde hemfikir olarak toplantılara devam edeceği yazıyor ama bu mümkün olmadı" ifadesini kullandı.

Muhaliflerin Eş Başkanı Hadi el Bahra: Olumlu geçti

Toplantı sonrası gazetecilere konuşan muhaliflerin Eş Başkanı Hadi el Bahra "Ortak oturum yapmak mümkün olmasa da ben bu turu olumlu bir çerçeveye koydum. Çünkü, istişareler Özel Temsilci aracılığıyla yapıldı ve olumlu geçti" dedi.

Bahra, Komite'nin 45 kişilik yazım ekibinin toplanabilmesi için Anayasa Komitesi'nin temel esasları çerçevesinde 5 teklif sunduklarını ama bunların tamamının Esed rejimi heyeti tarafından reddedildiğini söyledi.

Rejim heyetinin eş başkanı Ahmed Kuzbari ise yaptığı açıklamada, bir sonraki turda ortak bir gündem maddesinde uzlaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kuzbari iki gün önce yaptığı açıklamada Komite gündemine ilişkin sundukları teklifin, "terörizmle mücadele, yaptırımların kaldırılması ve Barış Pınarı Harekatı'ndan dolayı Türkiye'nin kınanmasını" içerdiğini belirtmişti.

Muhalifler ise rejimin teklifini, Anayasa Komitesi'nin temel çerçevesiyle ilgisi olmadığı gerekçesiyle geri çevirmişti.

Birleşmiş Milletler, Suriye anayasa görüşmelerini seçimlere kadar uzanacak siyasi uzlaşma yolunda önemli bir ilk adım olarak nitelendiriyordu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.