Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani'nin Suudi Arabistan ziyareti neden önemli?

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani'nin Suudi Arabistan ziyareti neden önemli?

Esad el Şeybani, Suriye'de Beşar Esed rejiminin devrilmesinden bu yana ilk yurtdışı ziyareti kapsamında Riyad'a gitti.

Suriye'nin en üst düzey diplomatı, ülkenin yeni yöneticilerinin ilk yurtdışı ziyareti olan Suudi Arabistan'a vardığında, bu ülkeyle “yeni ve parlak bir sayfa” açmayı umduğunu söyledi.

Çarşamba günü geç saatlerde başlayan ziyaret, Beşar Esed'in 8 Aralık'ta Suriyeli gruplar tarafından devrilmesinden bir aydan kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Esad el Şeybani X'te “Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ve Genel İstihbarat Servisi Başkanı Enes Hattab ile birlikte kardeş Suudi Arabistan Krallığı'na az önce ulaştım” diye yazdı.

“Özgür Suriye tarihindeki bu ilk ziyaretle, Suriye-Suudi Arabistan ilişkilerinde iki ülke arasındaki uzun ortak tarihe yakışan yeni ve parlak bir sayfa açmayı arzuluyoruz” diye ekledi.

El Şeybani 21 Aralık'ta Suriye'de dışişleri bakanı olarak atandı ve Esed'in devrilmesinden bu yana ülkenin ilk üst düzey diplomatı oldu.

Çarşamba günü erken saatlerde Suriye devlet medyası heyetin “Suudi dışişleri bakanının daveti üzerine”bu ülkeyi ziyaret ettiğini açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid bin Abdulkerim'in heyeti Riyad'daki uluslararası havaalanında karşıladığı belirtildi.

Suriye heyetinde Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ve Genel İstihbarat Şefi Enes Hattab'ın da yer alması ziyaretin diplomatik ve stratejik öneminin altını çiziyor.

El Şeybani, Salı günü Al Jazeera'ye verdiği özel mülakatta yeni yönetimin ülkenin geleceğine ilişkin planlarını anlatırken Batı'nın Suriye'ye uyguladığı tüm yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

Eski bir ABD diplomatı ve Pentagon yetkilisi olan Adam Clements, İran'ın Suriye üzerindeki etkisini kaybetmesiyle birlikte Suudi Arabistan'ın bu ülkeyle güçlü bağlar kurmaya çalıştığını ifade etti.

Perşembe günü Al Jazeera'ye verdiği demeçte Clements, “Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi ve Riyad'ın “diplomatik açıdan” yeni Suriye yönetimiyle daha güçlü bağlar kurmak istediğini söyledi.

Clements, “Suudi Arabistan'ın da büyük bir rolü olacaktır... inşaat ve yeniden yapılanmanın başlangıcında. Suriye petrol ve yakıt konusunda İran'a çok bağımlı, dolayısıyla Körfez ülkelerinin de bu konuda destek verebileceğini düşünüyorum” dedi.

Suriye'nin fiili lideri Ahmed Şara Pazar günü Suudi Arabistan'a ait Al Arabiya televizyonuna verdiği mülakatta, Riyad'ın “Suriye'nin geleceğinde kesinlikle büyük bir rolü olacağını” söyledi ve “tüm komşu ülkeler için büyük bir yatırım fırsatına” işaret etti.

Ahmed Şara, Esed'i deviren muhalif gruplara liderlik eden Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) grubunun lideri konumundaydı. Söz konusu grubun yeni süreçte kendisini feshedeceği açıklanmıştı.

Suriye'nin ekonomisi ve altyapısı, 2011 yılında protestoların bastırılmasıyla başlayan ve 13 yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle harap olmuş durumda.

Suudi Arabistan 2012 yılında Esed rejimiyle bağlarını kopardı ve ülkedeki iç savaşın başlarında Esed'i devirmek isteyen Suriyeli muhalifleri destekledi.

Arap Birliği, on yılı aşkın bir süre askıya aldığı Esed rejimini 2023 yılında yeniden üyeliğe kabul etmişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum