Suriye Maliye Bakanı Esed rejimi dönemindeki kayırmacılık ve yolsuzluğun boyutlarını açıkladı

Suriye Maliye Bakanı Esed rejimi dönemindeki kayırmacılık ve yolsuzluğun boyutlarını açıkladı

Suriye'nin dış borçlarına ilişkin olarak ise Maliye Bakanı, “milyarlarca iç borca” ek olarak 20 ila 23 milyar dolar arasında değişen dış borçlar olduğunu belirtti.

Suriye Maliye Bakanı Muhammed Ebu Zeyd, Beşar Esed rejimini memurların atanmasında “yolsuzluk ve kayırmacılık” yapmakla suçlayarak, “bazılarının çalışmadan sadece maaş almak için kağıt üzerinde kaydedildiğini” ve 300.000'den fazla çalışanın isminin iptal edileceğini vurguladı.

Al Jazeera'ye verdiği mülakatta yeni hükümetin devlet kurumlarındaki dağınıklığı gidermek için iş yapısını yeniden yapılandırmaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Bakan, çalışanların gerçek sayısının bilinmediğini ve gerçekte önceki rejimin kayıtlarındaki 1 milyon 250 bin memurdan yaklaşık 900.000'inin gerçek çalışan olduğunu söyledi.

Hükümetin çalışanların koşullarını iyileştirmek için maaşları yüzde 400 oranında arttırmaya başladığını belirten Ebu Zeyd, Suriye'de devrik rejim döneminde ortalama maaşın kişi başına 25 doları geçmediğini ve Suriye halkının çoğunluğunu yoksulluk sınırının altında bıraktığını kaydetti.

Büyük borçlar ve boş kasalar

Suriye'nin dış borçlarına ilişkin olarak ise Maliye Bakanı, “milyarlarca iç borca” ek olarak 20 ila 23 milyar dolar arasında değişen borçlar olduğunu söyledi ve devrik rejimden kalan başvurulabilecek hiçbir kayıt olmadığını da belirtti.

Hükümetin “Suriye'nin ekonomik sorunlarını çözecek sihirli bir değneğe sahip olmadığını” ifade eden Bakan, yüzde 70'i zarar eden kurum ve şirketlerden oluşan bir kamu sektörü devraldıklarını ve bunları gözden geçirdiklerini, ekonomik açıdan uygun olmayanların kapatılacağını ya da özelleştirileceğini sözlerine ekledi.

Ekonomik yaptırımların kaldırılması ve yurtdışındaki fonların çözülmesinin Suriye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunacağını belirten Ebu Zeyd, yurtdışında dondurulan Suriye fonlarının değerinin 300 milyon ila 400 milyon dolar arasında olduğunu tahmin etti.

Yatırımlar konusunda ise Bakan, Suriye'nin “yeni bir sayfa açtığını” ve Arap ülkelerinden yatırım çekmek ve yurtdışındaki Suriyeli işadamlarını ülkeye dönüp yatırım yapmaya teşvik etmek için çaba göstereceklerini söyledi.

Sağlık sektörü reformları

Suriye Sağlık Bakanı Mahir Şara daha önce Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada sağlık sektörünün Batı'nın ülkeye uyguladığı yaptırımlardan etkilendiğini söylemiş ve birkaç ay içinde iyileştirme sözü vermişti.

Şara, bakanlığın sağlık sektörünün yetenekleri üzerindeki ambargoyu kısmen kaldırma sözü aldığını ve üç ay içinde sektörün güvenebileceği bir altyapı oluşturma sözü verdiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın yurtdışındaki Suriyelilerden faydalanmak için çalışacağını belirten Mahir Şara, bakanlığın ülkeye dönmek isteyen Suriyeli tıp uzmanlarıyla temas halinde olduğunu kaydetti.

Şara, bakanlığın 82.000 çalışanı olduğunu ve az sayıda çalışana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, sağlık sektörünün başta idari yolsuzluk olmak üzere sorunlarla dolu olduğuna dikkat çekti.

Bakan, sağlık çalışanlarının maaşlarına bu ay ya da önümüzdeki aydan itibaren yüzde 400 zam yapılacağını açıklamıştı.

Ekonomik arka plan

Suriye ekonomisi, 10 yılı aşkın bir süredir devam eden savaş ve yaptırımların ardından küresel finans sisteminden izole edilerek harap olmuş durumda.

Dünya Bankası 2024 baharında Suriye'nin resmi verilerine dayanarak ekonominin 2010 ile 2021 yılları arasında yarıdan fazla küçüldüğünü açıkladı.

Bankanın hesaplamaları 2010 ile 2023 yılları arasında yüzde 84'lük keskin bir daralmaya işaret ediyordu ve Dünya Bankası 2018 yılında Suriye'yi "düşük gelirli bir ülke" olarak yeniden sınıflandırdı.

BM kuruluşları Suriye'deki 25 milyon insanın yüzde 90'ından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.