"Suriye savaşına dahil olması Hizbullah'ı yıkıma sürükledi"

"Suriye savaşına dahil olması Hizbullah'ı yıkıma sürükledi"

Hizbullah'ın Esed rejimi saflarında savaşmak üzere Suriye'ye girmesinin geniş çaplı güvenlik ve istihbarat zafiyetlerine yol açtığı ifade ediliyor.

Lübnan Hizbullahı birkaç haftalık süre içerisinde, lideri Hasan Nasrallah da dahil olmak üzere, birçok üst ve orta düzey yöneticisini kaybetti.

Hizbullah'ın yaşadığı kayıplara ve aldığı büyük darbelere ABD ve İsrail istihbaratına karşı yaşadıkları güvenlik zafiyetinin yol açtığı ifade ediliyor.

Bu doğrultuda Hizbullah saflarında büyük sızmaların yaşandığı ve bu durumun Hizbullah'ı yıkıma sürüklediği düşünülüyor.

Uzmanlara göre söz konusu süreç, Hizbullah'ın kontrol edilemeyecek derecede genişlemeye başladığı ve grup içerisindeki savaşçı sirkülasyonunun arttığı Suriye Savaşı döneminde başladı.

Hizbullah'ın Suriye Savaşı'na müdahil olması ve grubun odağını tamamen bu yöne çevirmesi grubu büyük kayıplara sürükledi.

Suriye'deki savaşın yan etkileri

Suriye'deki savaş Hizbullah mensuplarına büyük bir çatışma tecrübesi katsa da, bu süreçte grup, Esed rejimini korumak için ağır kayıplar verdi. Bu doğrultuda grup içerisine çok sayıda yeni savaşçı katıldı ve cepheye sürüldü. Bu katılımlar, Hizbullah'ı İsrail istihbaratının sızmalarına karşı daha savunmasız bıraktı.

Financial Times'ın haberine göre, Washington'daki Orta Doğu Enstitüsü'nde program direktörü olan Randa Slim, "Suriye, Hizbullah'ın genişlemesinin başlangıcıydı. Bu durum iç kontrol mekanizmalarını zayıflattı ve büyük çapta sızmalara kapı araladı." dedi.

Ayrıca Suriye'de öldürülen Hizbullah üyelerinin isimlerinin, köylerinin ve cenaze yerlerinin açık kaynaklardan duyurulması da istihbarat zafiyetlerine kapı araladı. Amerikan ve İsrail istihbaratları, üst düzey Hizbullah liderlerinin de katıldığı bu cenazeleri yakından izledi.

Beyrut'ta yaşayan eski bir üst düzey Lübnanlı siyasetçi, İsrail ve ABD istihbaratının Hizbullah'a sızmasının "Esed'e verdikleri desteğin bedeli olduğunu" kaydetti. "Suriye'de kendilerini ifşa etmek zorunda kaldılar" diyen siyasetçi, grubun yolsuzluklarıyla ünlü Esed rejimi istihbarat servisiyle ya da Amerikalılar tarafından düzenli olarak izlenen Rus istihbarat servisleriyle iletişim halinde olmak ve bilgi paylaşmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Carnegie Orta Doğu Merkezi'nde kıdemli bir araştırmacı olan Yezid Sayigh de şu ifadeleri kullandı:

"Hizbullah geçmişte son derece disiplinli ve saflarına sızılmamış bir gruptu. Ancak Esed'e destek verdikleri süreçte, olması gerekenden çok daha fazla insanı saflarına alan bir gruba dönüştüler. Bu rehavet ve kibre grup üyelerindeki bir değişim eşlik etti. Daha umursamaz hareket etmeye başladılar."

Bu durum, Hizbullah İsrail'i öncelik sırasında geri plana itip Suriye'yi öne alırken, İsrail'in bölgede Hizbullah'a daha fazla odaklanmasına yol açtı.

Hizbullah'ın üst düzey liderlerinin ölümüne yol açan İsrail sızmasının bu dönemde başladığı ve zaman içerisinde daha da büyüdüğü dile getirildi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum