Suriye Ulusal Diyalog Konferansı'na dair neler biliniyor?
Suriye'de çeşitli tarafların katılımıyla Ulusal Diyalog Konferansı resmen başladı.
Suriye'de Beşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından yeni yönetimin organize ettiği Ulusal Diyalog Konferansı başladı.
24 Şubat günü başlayan konferansın asıl bölümüne ise bugün geçildi.
Yapılan açılış konuşmalarının yanı sıra bugün birçok oturum gerçekleştirilecek. Çeşitli atölyelerde farklı konular ve ana temalar ele alınacak.
Yerel saatler 09.00'da başlayan konferansın bugün için son oturumu ise 17.00'da başlayacak.
Konferansın açılış konuşmasını Devlet Başkanı Ahmed Şara yaptı. Geçiş dönemi için bir adalet komitesi kurulmasının planlandığını belirten Şara "Geçtiğimiz iki ay boyunca Suriyelilere karşı suç işleyenlerin peşine düşmek için çalıştık. İnsanların haklarını iade etmek, adaleti sağlamak ve Allah'ın izniyle suçluları adalete teslim etmek üzere bir geçiş dönemi adalet kurumu oluşturmak için çalışacağız." ifadelerini kullandı.
Şara ayrıca silahlı grupların feshedilmesi konusunu da değerlendirerek "Silahların birliği ve devletin tekelinde olması bir lüks değil, bir görev ve zorunluluktur" dedi. Suriye topraklarının bölünmeyeceğini vurgulayan Şara "Suriye bölünmez bir bütündür ve gücü de birliğinden gelir." şeklinde konuştu.
Suriye Ulusal Diyalog Konferansı 25 Şubat'ta başlıyor
Konuşmasında Suriyelilere birlik çağrısında bulunan Şara, katılımcılara "devleti yeniden inşa etmek için Suriyelilere büyük sorumluluk düştüğünü" ve "ülkenin önünde değerlendirilmesi gereken tarihi bir fırsat olduğunu" kaydetti.
Konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Esad Şeybani de yeni Suriye yönetiminin ülke üzerindeki bazı yaptırımları askıya almayı başardığını dile getirdi.
Şeybani ayrıca Suriye'nin bu dönemde katıldığı bölgesel ve uluslararası konferanslara dikkat çekerek egemenliğine yönelik herhangi bir ihlali kabul etmeyeceğinin altını çizdi.
Konferansın içeriği
Konferansın hazırlık komitesi başkanı Mahir Alluş ise konuşmasında, "Suriyeliler arasındaki diyaloğun Esed'in düşmesiyle başladığını" belirtti.
Alluş "Komitenin iç tüzüğü onaylandı. Kapsamlı atölye çalışmaları ve tartışma oturumları gerçekleştirdik. Çeşitli bölgelerden 4 binden fazla kişiyi dinledik." ifadelerini kullandı.
Konferansın içeriğine dair konuşan Alluş şunları söyledi:
"Suriye diyaloğunda altı ana tema önemli olarak ortaya çıktı. Bunlar geçiş dönemi adalet sistemi, siyasi reform, özgürlükler, anayasa, ekonomi ve sivil toplum."
Hazırlık komitesi sözcüsü Hasam Dağim ise "Misyonumuz Suriyeliler arasında diyalog ve iletişimi kolaylaştırmaktır. En son öneriler diyalog katılımcılarının sorumluluğundadır." dedi.
Dağim "Doğu vilayetlerinden önde gelen kimseler diyaloğa katılıyor. Suriye Demokratik Güçleri'nin varlığı geçici. Suriyeliler gelecekle ilgileniyor ve diyaloğumuz askeri örgütlerle değil." şeklinde konuştu.
Kaynak: Mepa News
Müslümanların aklıyla alay ediyorlar.
Yanıtla (0) (0)Nasıl alay ediyorlarmış merak ettim
Yanıtla (0) (0)