Suriye ve Irak son 70 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya

Suriye ve Irak son 70 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya

Suriye ve Irak'ta yaşanan su yokluğu, su ihtiyacından tarıma, balıkçılıktan elektrik üretimine bu ülkelere büyük zarar vererek insani krize neden oldu.

13 uluslararası yardım grubu tarafından ortak yayınlanan yeni bir raporda, Irak ve Suriye'de yaşanan susuzluk probleminin iki ülkeye yönelik en büyük insani tehditlerden biri olduğu vurgulandı. Yaşanan su sıkıntısının sıradan bir kuraklık olarak görülmemesi gerektiği, iki ülke için de, özellikle Irak için büyük bir insani kriz seviyesinde olduğu belirtildi.

Rapora göre Suriye ve Irak son 70 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya. Bu yaz iki ülkede de, özellikle Irak'ta rekor hava sıcaklıklarının gerçekleşmesi bu ülkelerde su ihtiyacını artırdığı gibi barajlarda biriken suların da hızla buharlaşmasına neden oldu. 

Ayrıca iki ülkeye de bu sene mevsim normallerinin altında yağış düştü. Dicle ve Fırat nehirlerinin Türkiye'den kaynaklandığı bölgelerde de bu sene yağışların mevsim normallerinin oldukça altında olması nedeniyle Irak ve Suriye, özellikle de Irak görülmemiş bir su krizinin içine sürüklendi.

Kuraklık nedeniyle Suriye ve Irak'ta su tüketimi ihtiyacına yetişilemiyor. Tarım ürünleri rekoltesinde ve balıkçılıkta da büyük bir kayıp gözlemleniyor. Örneğin Irak'ın buğday ambarı olarak bilinen Musul şehrinin de yer aldığı Ninova Ovası'nda bu sene buğday rekoltesinin normal seviyelerine göre %70 oranında düşeceği bildiriliyor.

Ayrıca barajlardaki su seviyelerindeki düşüş nedeniyle iki ülkede de elektrik krizi yaşanıyor. Irak ve Suriye'nin elektrik üretiminde nehirler üzerine kurulmuş hidroelektrik santrallerinin büyük payı bulunuyor.

İki ülkede de hızlı nüfus artışının da su talebini artırdığı belirtiliyor. 1980'de 8,9 milyon olan Suriye nüfusu 2011'de 22 milyona yaklaşmıştı. Fakat yüzbinlerce Suriyelinin ölüp milyonlarca Suriyelinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığı savaş koşulları nedeniyle 2021 itibariyle Suriye nüfusunun 17-18 milyon seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

1980'de 13,7 milyon olan Irak nüfusu ise 2021 itibariyle 41-42 milyon seviyesinde.

Türkiye'den kaynağını aldığı bölgeleri de kapsar şekilde Fırat ve Dicle nehirleri havzalarında kuraklığın gelecek senelere taşınması durumunda Irak ve Suriye'de, özellikle Irak'ta su yokluğu nedeniyle büyük insani krizler yaşanması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.